GRADSKI GLUMCI? Dramski umetnici postaju javni službenici

Prema rečima gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, glumci više neće moći da odbijaju uloge, niti će moći da glume u drugim pozorištima na ugovor, a da u matičnom pozorištu nemaju nijednu predstavu već deset godina iako za to primaju fiksnu platu

  • 0

Glumci, zaposleni u pozorištima koje plaća Grad Beograd, ubuduće će, prema najavi gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, imati status javnih službenika. Oni koji ne žele da pristanu na uslove Grada imaće status slobodnih umetnika koji će glumiti po ugovoru.

Đilas je rekao da glumci više neće moći da odbijaju uloge, niti će moći da glume u drugim pozorištima na ugovor, a da u matičnom pozorištu nemaju nijednu predstavu već deset godina iako za to primaju fiksnu platu.

- Oni koji budu stalno plaćeni od grada postaće javni službenici i imaće svoje obaveze - poručio je gradonačelnik.

On je dodao da će glumci koji ne žele da imaju takve obaveze postati slobodni umetnici koje će režiseri pozivati da glume po ugovoru.

"KOKAN MLADENOVIĆ JE BIO DOBAR DIREKTOR"

Gradonačelnik Beograda kaže da mu je žao što je doskorašnji direktor "Atelja 212" Kokan Mladenović podneo ostavku. Prema njegovim rečima, Mladenović je bio dobar direktor, ali je zbog sukoba sa kolektivom "Atelja 212" podneo ostavku, iako su svi parametri fukcionisanja požorišta, kako finasijski tako i po broju gledalaca, pokazali da je dobro radio svoj posao.

- Žao mi je što smo izgubli dobrog direktora koji je pokušao da promeni neke stvari, ne uvek na adekvatan način, ali sa dobrom idejom - rekao je Đilas.

On je dodao da svi u beogradskim pozorištima moraju da shvate da sistem funcionisanja koji sad postoji nije održiv jer grad Beograd nema para.

Na pitanje kako je Mladenović bio dobar menadžer ako mu je grad davao novac za plaćanje struje, Đilas je rekao da je Mladenović nasledio dug za struju, koji u vreme krize nije mogao da vrati i da je "Atelje 212" pozorište s najvećim procentom pokrivenosti troškova spostvenim prihodima, kao i sa najvećim brojem prodatih karata.

- Potreban nam je ozbiljna reforma, kao i svuda u gradu, imamo novu sekretarku punu energije i znanja, imamo Savet za kulturu i pocećemo sledeće godine da postavljamo kulturu na mesto koje joj pripada - poručio je gradonačelnik.

On je rekao da je Mladenovićeva greška što se pored direktorske funkcije i dalje bavio umetničkim radom i dodao da se to u budućnosti neće dešavati.

- Ko bude želo da bude direktor, moraće da pokaže da je završio menadžment u kulturi i da ima potrebno znanje, a umetnički deo treba da prepusti umetničkom direktoru - objasnio je Đilas.

(M. S. / Beta / Foto: Atelje 212)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA