SAJAM ETNO-HRANE: Aronija i puževi najpopularniji, ali na slaninu i dalje najveća navala (FOTO)

Pogledajte na šta miriše hala 3 Beogradskog sajma, kako sirevi mogu da pocrvene i da li su puževe kućice jestive...

  • 0

Sedmi po redu Sajam etno-hrane i pića održava se u hali 3 Beogradskog sajma, a među nekoliko desetina izlagača posebno se ističu proizvođači sokova, vina i slatkiša od aronije, gotovih jela od puževa, kao i mađarskih sireva sa kimom i mirođijom. Ipak, Srbi po tradiciji najviše kupuju mesne prerađevine.

Već na ulasku u halu Sajma opijaju i greju najrazličitiji prijatni mirisi. Nos vas najpre "vodi" do štanda na kome domaćice iz Pačira, sela kraj Bačke Palanke, prodaju kačkavalje neobičnih boja. Ne znate da postoji crveni kačkavalj? Postoji i ima ukus ljute paprike. Takođe, možete probati i kačkavalje sa mirođijom i kimom, kao i specijalni maslac. Ovo zadovoljstvo košta 600 dinara po kilogramu ili 200 dinara po komadu.

U blizini ovog štanda, domaćini iz istog dela Srbije prodaju mast od čvaraka od svinje manuglice, a za 200 grama ove hrane treba vam 170 dinara. Među štandovima sa mesom, sirevima i slatkišima ipak dominira miris aronije, bobičaste voćke, ukusa sličnog borovnici. Prema tvrdnjama srpskih domaćina iz skoro svih krajeva zemlje, ova voćka leči sve: od loše krvne slike, preko stomačnih problema, do karcinoma. Cene sokova kreću se od 500 d0 1.500 dinara, u zavisnosti od količine, dok za vina od aronije treba izdvojiti oko 300 dinara za litar.

Osim kraj štandova sa aronijom, bake i tetke, koje su velika većina posetilaca Sajma, zadržavaju se kraj štandova sa drugim sličnim lekovitim biljkama.

Posebna novina ovog Sajma je, verovali ili ne, hrana od puževa. Na jednom od štandova za tri teglice sa gotovim obrokom za jednu osobu treba da odvojite 1.000 dinara. Kako nam je objasnio vlasnik farme sa koje ova neobična hrana dolazi, reč je o jelu kao i svakom drugom koje samo "prospete" u tanjir, dodate salatu i pojedete.

Međutim, i pored svih ovih novina i egzotičnih načina ishrane i vrsta hrane, Srbima, odnosno u ovom slučaju Srpkinjama, pažnju, ali i novac najviše su odvlačili štandovi sa mesom. Svinjskim, naravno. Poseban deo Hale 3 miriše na slanine, pečenice i kobasice. Na jednom ovakvom štandu su nam se pohvalili i šunkom koju sami prave, bez industrijskih dodataka.

Ipak, da li zbog teške finansijske situacije ili zbog otpora prema eksperimentima, posetioci Sajma se pored štandova uglavnom zadrže tek toliko da probaju specijalitet i odu dalje. Nažalost, oni koji sa Sajma izlaze sa punim kesama hrane mogu se nabrojati na prste samo jedne ruke.

(M. Stojanović / Foto: Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA