TELEGRAFOV VREMEPLOV: Sećate li se kad su "zebre" govorile? (FOTO)

Edukativni pešački prelazi, koji su Beograđanima "objašnjavali" kako da pređu ulicu, nekada su bili svakodnevica, ali ih danas, nažalost, nigde nema

  • 2

Ako vam je teško da shvatite koliko se Beograd za proteklih nekoliko decenija promenio, probajte negde da nađete edukativni pešački prelaz. "Zebra koja vam govori" kako treba da pređete ulicu zvuči kao naučna fantasitka? Verovali ili ne, Beograd ju je imao još pre 50 godina.

Ne, nije to bio robotizovani prelaz, koji vas je glasom upućivao gde da pređete ulicu. Radi se o pešačkom prelazu na kojem je pisalo gde treba da pogledate pre nego što krenete ka suprotnoj strani ulice. Ova fotografija nastala je davne 1962. godine, najverovatnije tamo gde se danas nalazi Trg Nikole Pašića i zgrada u kojoj su smeštene "Večernje novosti".

Urbanizacija nam je zaista i donela robote, semafore koji govore i broje sami, ali nam je ovakve, pametne pešačke prelaze odnela u zaborav. Danas, ulice prelazimo preko oštećenih ili polu obnovljenih pečaških prelaza. I ne uvek ni preko njih, jer su slučajevi u kojima pešaci ginu pretrčavajući ulicu van delova namenjenih za to.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dufko

    2. decembar 2012 | 10:31

    Ovaj prelaz sa natpisom nije iz Beograda već iz Novog Sada, sada je to pešačka zona ali je nekada tuda išao saobraćaj - ulica Kralja Aleksandra, slikano od Gradske kuće a fotografija je iz 1969.

  • Zoran

    2. decembar 2012 | 10:19

    Ovakve prelaze videh u Dablinu i Londonu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA