POZORIŠTE NA TERAZIJAMA: Štrajk, optužbe za proneveru i inspekcija

Dva sindikata zaposlenih traže ostavku direktora Mihaila Vukobratovića zbog "nesavesnog poslovanja koje je dovelo do pronevere preko 13 miliona dinara". Sve ispituje Agencija za budžetsku inspekciju, a uprava pozorišta kaže da će se predstave i dalje igrati

  • 0

KO GLUMI NA TERAZIJAMA? Dva sindikata zaposlenih u Pozorištu na Terazijama štrajkom traže ostavku direktora Mihaila Vukobratovića, poslovanje pozorišta ispituje Agencija za budžetsku inspekciju, a Grad Beograd pokušava da posreduje i spreči spuštanje zavese na pozornicu.

Publici, koja je 13. februara oko 19 sati došla u pozorište kako bi gledala mjuzikl "Zona Zamfirova", podeljeni su leci sa obaveštenjem o štrajku uz izvinjenje što će predstava umesto u 19.30 početi u 20 sati.

- Reprezentativni sindikati našeg pozorišta bili su prinuđeni na štrajk upozorenja radi zaštite prava zaposlenih i interesa naše kuće koja ima sjajan ansambl, posvećen svojoj profesiji i našem pozorištu - piše na letku.

U Pozorištu na Terazijama za Telegraf kažu da, iako pozorište ima finansijskih poteškoća, kao i sva ostala pozorišta, razloga za štrajk nema.

- Poslujemo kao i sva druga beogradska pozorišta, snalazimo se. Novca za nove predstave nemamo, a nadamo se da nas štrajkači neće omesti u izvođenju ovih koje su na repertoaru. Imamo dugovanja, nekima dugujemo mi, neki duguju nama, i to tako ide ukrug. Imamo i velike dugove za struju, to pokušavamo sami da regulišemo, jer novac koji od grada dobijamo nije dovoljan - kažu za Telegraf u Pozorištu na Terazijama.

Oni dodaju da je broj onih koji učestvuju u štrajku zapravo između 30 i 40, a da svi ostali rade na tome da se problemi što pre reše.

Na drugoj strani, sindikati traže da se utvrdi odgvornost, pre svega direktora, zbog "ugrožavanja socijalno-ekonomskog položaja i bezbednosti i zdravlja zaposlenih". Prema njihovim navodima, zarade za prekovremeni i rad na državne praznike nisu isplaćene, ne plaća se nadoknada za amortizaciju ličnih instrumenata članova orkestra, oko scene se puši i konzumira alkohol.

Posebna stavka je optužba za "nesavesno poslovanje direktora koje je dovelo do pronevere preko 13 miliona dinara od strane radnice računovodstva kojoj je direktor od 2004. do 2012. bio neposredni rukovodilac".

Predstavnici dva sindikata najavili su da će, ako direktor ne podnese ostavku, za sedam do deset dana ponoviti štrajk upozorenja, sa dužim trajanjem, a nakon toga preduzeti i druge mere. Oni podsećaju da još od decembra 2011. godine traže sređivanje stanja u pozorištu i da su o svemu odavno obavestili Sekretarijat za kulturu Beograda, ali, kako ukazuju, direktor ignoriše njihove zahteve, a Grad "odugovlači sa rešenjem problema".

Kako su za Telegraf rekli u Agenciji za budžetsku inspekciju, u pozorištu je u toku redovna kontrola, koja je sastavni deo Plana za ovu godinu.

- U toku kontrole ne daju se nikakve informacije. Zapisnik o izvršenoj kontroli dostavi se kontrolisanom subjektu, koji u roku od osam dana ima pravo da stavi primedbe na nalaz iz zapisnika. Ukoliko su primedbe osnovane i opravdane dostavljenim novim dokazima, radi se dopuna zapisnika, na koju se mogu u roku od osam dana dostaviti primedbe - kažu u Agenciji, i dodaju da ovakve kontrole traju oko dva meseca.

Povodom najave štrajka upozorenja Samostalnog sindikata i Sindikata muzičkih umetnika Pozorišta na Terazijama, Sekretarijat za kulturu pozvao je navedene sindikate da odustanu od štrajka.

- Imajući u vidu da je u prethodnom periodu uspostavljena intenzivna komunikacija i saradnja između Sekretarijata za kulturu i Pozorišta na Terazijama, te da su u ovom procesu već napravljeni važni pomaci, smatramo da je znatno konstruktivnije nastaviti rešavanje problema na ovaj način. Sekretarijat je obavešten o svim problemima nastalim u ovom pozorištu, i u okviru njihovog rešavanja od novembra 2012. godine pokrenuo je niz procesa koji treba da dovedu do dugoročnijeg rešenja - navodi se u saopštenju.

Iz Sekretarijata, povodom kontrole poslovanja pozorišta, poručuju da je za dalje razmatranje navoda sindikata potrebno sačekati izveštaj o kontroli.

- Preduzeto je sve što je potrebno za omogućavanje nastavka adekvatnog rada Upravnog odbora ove ustanove. Sekretarijat za kulturu će i dalje doprinositi rešavanju situacije u najboljem interesu ustanove i u tom smislu ostati otvoren za dijalog u rešavanju problema - saopštio je Sekretarijat.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA