POTOP: Beograd pod vodom, ljudi plove čamcima po šetalištima (FOTO)

Posle obilnih padavina koje su proteklih dana pogodile prestonicu, vodostaji reka u Srbiji ubrzano rastu. U Beogradu najugroženija šetališta ispod Kule Nebojša i u Bloku 45 na Novom Beogradu

  • 5

Nakon što je vodostaj Dunava "probio" kotu 557, a Save 505, u Beogradu je proglašena redovna odbrana od poplava. Standardno, najugroženija tačka je podvožnjak kod Kule Nebojša, ispred koje je deo šetališta sasvim pod vodom, ali ništa manje alarmantno nije ni na Savskom šetalištu u Bloku 45 na Novom Beogradu.

Reporteri Telegrafa obišli su ove terene.

Bašte mnogih kafića, u kojima se preko leta odmaraju Beograđani i njihovi gosti, sada su sasvim pod vodom. Takođe, do velikog broja splavova nemoguće je doći, a u one retke koji primaju goste stiže se samo preko improvizovanih mostića. Na nekoliko mesta vidljivi su i čamci, kao jedino "prevozno" sredstvo od splava do obale.

Kako je tehnički direktor "Beograd voda" i rukovodilac odbrane od poplava Vladimir Batalović ranije rekao agenciji Tanjug, najkritičnija tačka u centru Beograda je podvožnjak kod Kule Nebojša, gde je obavljeno ispumpavanje vode kako bi taj podvožnjak mogao da funkcioniše.

Ništa "suvlje" nije ni na drugoj strani grada, gde je jedan deo dugačkog šetališta, koje povezuje Blokove 45 i 70, sasvim poplavljen. Ilustrativan primer stanja u ovom delu grada su kante za smeće i klupe koje "niču" iz prljave vode.

Inače, kako je za Telegraf objasnjio načelnik Odeljenja za hidrološke prognoze RHMZ Dejan Vladiković, Beograd još uvek nije u opasnosti od poplava. Sa druge strane tehnički direktor "Beograd voda" Vladimir Balatović kaže da će se tek videti kakva će situacija biti na proleće, kada počne intenzivnije topljenje snega.

- To bi moglo da predstavlja problem, jer su sada korita već prilično puna i bez dovoljno zapremine, ali videćemo kojom brzinom će taj sneg da se otapa i da dolazi u naše krajeve - upozorio je Batalović.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    18. mart 2013 | 22:46

    Ovako je svake godine ne vidim gde je problem....

  • Ivan

    19. mart 2013 | 09:14

    Beogratski mali piac potopila sava ......

  • JR

    19. mart 2013 | 10:05

    Čemu služi onoliki Đerdap kad opet nemogu da kontrolisu nivo Dunava. Da li moguće da tamo rade toliko : nemarni, neodgovorni, bezobrazni da nekozem glupi pa nemogu da regulišu nivo vode. Šta li nas tek čeka kada počnu da rade slog Morave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA