ŽITELJI STEPE STEPANOVIĆA: Otpadaju kvake, nemamo struju, umesto škole grade pumpu!

Ono što je trebalo da bude "beogradsko naselje za ogled i ugled" prema rečima žitelja Stepe pretvorilo se u pravi horor-film. Čitavu ujdurmu, saznajemo, pravi Građevinska direkcija Srbije

  • 16

Skoro čitavo naselje "Stepa Stepanović" podignuto na mestu nekadašnje kasarne "4. juli" je useljeno, a stanari (koji su jedva skupili neku crkavicu da mahom na kredit kupe nove stanove) ne prestaju da se suočavaju sa skandaloznim problemima.

Nemaju struju, otpadaju im sobne kvake, voda iz kuhinjskih slavina šiklja na sve strane, pucaju im WC šolje, otpadaju krila ugradnih elemenata, ne mogu da otvore ulazna vrata na zgradama...

Ono što je trebalo da bude "naselje za ogled i ugled", kako ga je kupcima svojevremeno predstavio investitor - Građevinska direkcija Srbije, prema rečima tamošnjih, žitelja pretvorilo se u mizanscen pravog horor-filma. U njihove reči i sami se uveravamo pri prilasku Voždovačkom naselju.

Napukle fasade otkrivaju "kvalitet" gradnje, koja se uglavnom oslanja ni manje ni više nego na - šper ploču i plastične, umesto gvozdenih cevi.

U okolini pustoš zatrpana đubretom. Na jednoj od njih, primećujemo bager... Nešto se sprema.

- I to šta? - revoltirano nas dočekuju stanovnici ovog naselja:

- Umesto obećane dve osnovne škole, dve predškolske ustanove, Depandansa, Doma zdravlja i poslovno-komercijalnog objekta sa svim potrebnim sadržajima za snabdevanje, ovde će nići benzinska pumpa s pretakalištem za tečni naftni gas i kavez za prodaju gasa u plinskim bocama!

Uz uzgrednu napomenu da u neposrednom okruženju postoje čak četiri benzinske pumpe, čitavu ujdurmu, saznajemo, pravi Građevinska direkcija Srbije, i to zarad novčane koristi onih koji u ovom naselju neće živeti.

- Investitor je nezakonito promenio prvobitni projekat, koji je predočavan kupcima stanova prilikom potpisivanja ugovora - objašnjava predsednik Udruženja stanara naselja "Stepa Stepanović", Željko Milošević i dodaje:

- Javnu parcelu razbili su na šest manjih i preimenovali ih u ''komercijalne''. Tad se iznenada pojavila i priča o izgradnji benzinske pumpe na mestu gde je trebalo da budu Dom zdravlja, tržni centar i škole. Naš utisak je da se zemljište naselja koristi kako bi se stekla finansijska dobit, a na štetu interesa stanara naselja.

Željkov komšija Zoran Božanić dodaje da je Građevinska direkcija Srbije preimenovala javnu parcelu u komercijalnu kako bi se stekli uslovi za njenu prodaju privatnom licu.

Pritom su se ogradili od čitave malverzacije time što su naveli kako se na toj parceli planira izgradnja objekta u čijem će prizemlju biti smeštena "jedinica primarne zdravstvene zaštite".

- Problem je, međutim, što pod tim pojmom može da se podrazumeva i izgradnja privatne ambulante, a naselju je neophodan Dom zdravlja - kategoričan je Božanić objašnjavajući uzgred da po zakonu čak ni ambulanta ne može da se gradi na komercijalnoj parceli.

Novu parcelizaciju zemljišta Građevinska direkcija Srbije izvela je naprasno i tajno.

- Treba li naša deca da rastu pored benzinske pumpe i pretakališta za tečni naftni gas? Da smo znali da će nam to uraditi ne bismo kupili ovde stanove - u priču se uključuje i Biljana Savić, koja je među prvima kupila stan u ovom naselju.

- Pored toga što će rasti u nezdravoj atmosferi, treba li da dodam i da će podizanje ove pumpe znatno sniziti tržišnu vrednost stanova na ovoj lokaciji čime ćemo direktno biti oštećeni.

Nakon što su (uzaludno) uložili brojne žalbe na nov urbanistički projekat, kupci stanova su zatražili da se organizuje javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda.

U prvi mah, predsednik Komisije Tomislav Đorđević potvrdio je da nema ništa protiv toga da sednica bude javna. No, ubrzo se, kako saznajemo, predomislio.

- Prvo su držali u tajnosti kada će biti organizovana sednica, da bi nas pola sata pre njenog početka obavestili da možemo da dođemo da se vidimo s gospodinom Đorđevićem - priča Božanić.

- On nije hteo da čuje ni kako se zovemo, a kamoli šta drugo... Kasnije smo doživeli još jedan šok. Bilo je to kad nam je gospođa iz Sekretarijata za urbanizam rekla da ima snimljen razgovor s nama i da će nam pustiti šta smo i kada rekli! Zar je moguće da se u državnoj instituciji snimaju razgovori? - pita se Božanić.

Shvativši da će naselje u kojem žive definitivno biti ništa više od velike spavaonice, stanovnici naselja su rešili da nakon obraćanja vlasti "pravdu" zatraže na ulici.

- Prvo ćemo se obratiti gradonačelniku i predsedniku Vlade, a onda ćemo krenuti u proteste. Jednostavno nemamo drugog izbora! - kaže Božanić za Telegraf.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    15. avgust 2013 | 11:20

    Gradjani su izigrani - postoji ogromna opasnost da se zaista izadje na ulice naseg naselja i fizicki stopira bilo kakva izgradnja te pumpe. Narodu je dosta vise maltretiranja, i nije problem da se organizuje i po smenama da brani tu parcelu na kojoj umesto svega sto je obecano od nasih para ce se graditi pumpa. inace pumu gradi i finansira direktno GDS i daje je u zakup po x ceni NISu. Koje su tu malverzacije samo pustite masti na volju. nadam se da ce ostali sugradjani podrzati napore zjednice Stepe

  • Djole

    15. avgust 2013 | 11:32

    Dok ljudi koji rade u drzavnim sluzbama ne budu poceli da odgovaraju pred zakonom za svoje propuste u radu nama ce biti ovako. Ja sam takodje kupio stan u naselju na kredit, koji je trebao da bude gotov u novembru 2012 god, a nije jos ni blizu kraja, izvodjac radova nema para, radnici mu u strajku, direkcija cuti po nalogu ko zna koga.. I naravno umesto da se utvrdi cija je odgovornost za nastalu situaciju svi cute i na kraju niko nece odgovarati, a kupci ni krivi ni duzni snose posledice. E to vam je Srbija u 21.veku.

  • Miki

    15. avgust 2013 | 11:27

    Stvarno sramotno za državu i GDS! Umesto doma zdravlja koji je potreban celom Kumodražu, naselji Stepa Stepanović i ko zna kojim još naseljima oni grade pumpu! Nikad kraja halavosti i otimačini para! Da li je neko uopšte proverio da li je uopšte zakonski moguće i dozvoljeno graditi Dom Zdravlja tako blizu benzinske pumpe (sa pretakalištem za tečni gas)?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA