≫ 

EPS na najnovijoj listi NAJBOLJA srpska kompanija! Skočila čak 39 mesta

EPS predvodi srpsku privredu prema studiji Top 500 kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi

  • 0
Foto: Promo/EPS

Elektroprivreda Srbije je najuspešnija kompanija u Srbiji za 2016. godinu, prema studiji top 500 kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi francuske grupe za osiguranje kredita Kofas (Coface). Sa ukupnim prihodima od 1,77 milijardi evra u prošloj godini, EPS se plasirao na 72. mesto liste i predvodi sedam rangiranih kompanija iz Srbije.

Rast prihoda za 43 odsto u poređenju sa 2015. godinom omogućio je EPS-u da skoči 39 mesta na listi i od NIS-a preuzme lidersku poziciju među srpskim firmama.

EPS je najveća energetska kompanija u Srbiji koja proizvodi električnu energiju i obezbeđuje stabilno snabdevanje za oko 3,5 miliona kupaca u Srbiji. Sopstvenom proizvodnjom u hidro i termo elektranama EPS podmiruje potrebe celokupnog srpskog tržišta za električnom energijom.

Oko 70 odsto električne energije dobija se u termoelektranama iz lignita sa EPS-ovih površinskih kopova u Rudarskom basenu „Kolubara“ i u Kostolcu. U prošloj godini EPS je proizveo 37,6 milijardi kilovat-sati električne energije, što je druga po veličini proizvodnja električne energije u poslednjih 16 godina. Dobri proizvodni rezultati omogućili su i izvoz električne energije, što je doprinelo ukupnim prihodima u 2016. godini. U okviru reformskih mera za efikasnije poslovanje, tokom prošle godine, EPS je povećao i procenat naplate električne energije na 95,2 odsto, a smanjeni su i gubici električne energije sa 14,02 na 12,95 odsto.

Modernizacija proizvodnje, ulaganja u revitalizacije elektrana i sigurnost sistema, investicije u zaštitu životne sredine neke su od mera koje EPS realizuje na putu ka povećanju prihoda i još uspešnijem poslovanju. EPS dosledno sprovodi reforme, koje je trasirala Vlada Srbije, sa ciljem da bude još efikasnija i profitabilnija kompanija i energetski oslonac za građane i privredu Srbije.

Rangiranje 

Najveće prihode u prošloj godini u Srbiji, pored energetskih kompanija, ostvarile su i kompanije iz auto industrije,  trgovine i telekomunikacija. Naftna industrija Srbije (NIS) nalazi se na 94. mestu liste sa prihodom od 1,4 milijarde evra, Fijat-Krajsler Srbija je na 152. mestu na osnovu prihoda od milijardu evra, Merkator-S Novi Sad zauzeo je 196. poziciju sa prihodom od 857 miliona evra. Prihodi od 703 miliona evra rangirali su Telekom Srbija na 265. mestu, sa prihodom od 683 miliona evra Delez Srbija je 271. i jedini je uz EPS, bolje plasiran nego prošle godine, dok je Srbijagas zauzeo je 362. mesto sa prihodom od 519 miliona evra.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA