Grudva zadrugarstva zahuktala se u Žitorađi: "Ovo je najbolje uloženih 11 miliona evra u Srbiji"

Bacili smo grudvu koja se kotrlja i do kraja godine očekujemo više od 100 novih zadruga, reako je ministar Krkobabić, idejni tvorac misije oživljavanja zadrugarstva u Srbiji

  • 0

Projekat Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“ bogatiji je za još jedan snažan podsticaj srpskom zadrugarstvu.

Zadrugom do sigurnog plasmana! Milan Krkobabić otvorio "FRUVEG EKSPO BALKAN 2017" (FOTO)

Organska hrana je budućnost Srbije, od nje će moći vrhunski da se živi

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, danas je potpisao još jedan ugovor za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama, ovoga puta u Topličkom upravnom okrugu, sa zemljoradničkom stočarskom zadrugom „1. Decembar“ iz Žitorađe.

Foto Promo

- Moramo više da ulažemo u poljoprivredu, u zadruge, u srpskog seljaka! Ali ne na rečima. Ovo je način da praktično vidimo efekat naših ulaganja. – rekao je posle potpisivanja ugovora ministar

Krkobabić, idejni tvorac misije oživljavanja zadrugarstva u Srbiji.

Ministar Krkobabić je istakao da 70 novoosnovanih zadruga u protekla četiri meseca zaista prevazilazi sva očekivanja

- Bacili smo grudvu koja se kotrlja i do kraja godine očekujemo više od 100 novih zadruga.

Ugovor su u ime zadruge „1. Decembar“ potpisali vršilac dužnosti direktora Nebojša Stanisavljević i predsednik opštine Žitorađa, Ivan Stanojević.

Zadruga „1. Decembar“ predstavlja najznačajni privredni subjekat u Žitorađi i okosnicu razvoja ovog kraja.

Foto Promo

Bespovratna sredstva države Srbije u iznosu od 11,041 miliona dinara dobila je za povećanje stada, tačnije za nabavku 28 rasnih grla (veliki jorkšir i švedski landras i njihovih meleza), nabavku traktora i 288 grejnih ploča, čime će se povećati ne samo obim proizvodnje, već i broj kooperanata i zaposlenih na farmi.

Zadruga u Žitorađi, na jugoistoku Srbije, u Topličkom upravnom okrugu, osnovana je pre pola veka (1966. godine), a u njenom radu svoju „drugu kuću“ našla su 72 zadrugara i više od 200 kooperanata.

Trenutno je u zadruzi 17.000 grla, od čega je 1.500 krmača. Sarađuje sa stočarima i ratarima Topličkog, Nišavskog i Jablaničkog upravnog okruga, a meso namenjeno domaćem tržištu obrađuje se u klanicama u Leskovcu i Nišu. Godišnji prihod te zemljoradničke stočarske zadruge u 2016. godini iznosio je 500 miliona dinara.

Prema rečima Nebojše Stanisavljevića, v.d. direktora, diplomiranog inženjera stočarstva, specijalizovana zemljoradnička stočarska zadruga „1. Decembar“ sredstvima iz Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini značajno će poboljšati genetsku strukturu stada a samim tim i brojnost pa se očekuje se da će broj novorođenih prasadi po krmači, koji sada iznosi deset biti uvećan za pet procenata. Očekuje se i značajno povećanje energetske efikasnosti.

- Očekujemo da ćemo uz pomoć ovih sredstava otvoriti i nova radna mesta i time smanjiti i nezaposlenost u ovom kraju Srbije“, reči su v. d. direktora zadruge Stanisavljevića.

Predsednik opštine Žitorađa Ivan Stanojević, naglasio je da je ovo najbitniji iskorak Vlade Srbije u pravcu oživljavanja opština poput Žitorađe, gde ulaganje u poljoprivredu i zadrugarstvo znači siguran boljitak.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA