NAJVEĆI SMO IZVOZNIK U REGIONU! Izvoz dostigao 10 milijardi evra, porastao za čak 13%

- Srbija je na dobrom putu kada se uporedi ostvareni izvoz u zemlje Zapadnog Balkana u odnosu na uvoz - ocenio je Ćirković

  • 6

Srpski izvoz je u prvih osam meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine porastao za 13 odsto, i iznosi oko 10 milijardi evra, izjavio je izvršni direktor za osiguranje Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) Danilo Ćirković.

Vučić: Stići ćemo s platama Crnu Goru (FOTO)

Koji region u Srbiji najviše izvozi, a koji uvozi: I šta se dešava sa Južnom i sa Zapadnom Srbijom

Pozivajući se na zvaničnu statistiku, Ćirković je rekao da je Srbija najveći izvoznik u regionu.

- Srbija je na dobrom putu kada se uporedi ostvareni izvoz u zemlje Zapadnog Balkana u odnosu na uvoz - ocenio je Ćirković za TV Pink ističući da ta agencija koja posluje u okviru Ministarstva privrede, snažno podržava srpske izvoznike.

- Srpski izvoz je u prvih osam meseci 2017. u odnosu na isti period prošle godine porastao za 13 odsto, i iznosi oko 10 milijardi evra. Siguran sam da je AOFI doprineo tom rastu, i sada je Srbija u spoljnotrgovinskom suficitu u odnosu na region Zapadnog Balkana. To znači da izvozimo u te zemlje više nego što iz njih uvozimo - rekao je Ćirković, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Foto: Telegraf

Prema njegovim rečima, AOFI ima četiri načina da podrži izvoznike - putem finansiranja, otkupa potraživanja (faktoringa), osiguranja potraživanja i izdavanja garancija.

Ćirković se osvrnuo na osiguranje izvoza i objasnio da sistem funkcioniše tako što izvozne agencije u drugim zemljama, poput AOFI, tesno sarađuju pre nego što osiguraju potraživanje od kupca u inostranstvu.

Predstavnici svih vodećih osiguravajućih kuća, okupljeni u "Bernskoj uniji" - iz SAD, Kine, Nemačke, Francuske, okupiće se od 01. do 05. oktobra u Beogradu, kako bi razgovarali o još efikasnijoj saradnji.

- Možda će posle ovog skupa naše kolege iz svetskih agencija davati veće limite investitorima i tako ćemo indirektno pomoći razvoju srpske privrede -  poručuje Ćirković.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA