MMF: Veliki uspeh reformi Vlade Srbije, podrška za dalje

Srpska delegacija, koju predvode guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, sastala se sa izvršnim direktorom Međunarodnog Monetarnog fonda Tao Zangom i direktorom za Evropu Polom Tomsenom

  • 0

Izvršni direktor Međunarodnog Monetarnog fonda Tao Zang danas je u razgovoru sa srpskom delegacijom u Vašingtonu pohvalio vredan rad Vlade Srbije u naporima da ojača domaću privredu i sprovede teške reforme.

Globalni problem: Bogati imaju sve više novca - siromašni nikada manje

MMF upozorava: Dug domaćinstava koji raste ugrožava stabilnost

On je poručio da je namera ove finansijske institucije da nastavi sa pružanjem intenzivne podrške Vladi Srbije u reformama koji vode ka povećanom poverenju investitora i potencijalnom rastu koji podržava Program, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Srpska delegacija, koju predvode guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović, sastala se sa izvršnim direktorom Međunarodnog Monetarnog fonda Tao Zangom i direktorom za Evropu Polom Tomsenom.

Tema sastanka, održanog u okviru jesenjeg zasedanja ove finansijske institucije i Svetske banke, bila je analiza postignutih rezultata u sprovođenju mera koje su dogovorene Aranžmanom iz predostrožnosti koji je Srbija potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

Tabaković je istakla da su u prethodnom periodu postignuti značajni rezultati na planu makroekonomske stabilizacije.

Foto: Profimedia/Sputnik

- Inflacija je stabilizovana na niskom nivou, inflaciona očekivanja su usidrena oko cilja, uspešna fiskalna konsolidacija rezultira padom javnog duga, premija rizika Srbije je na istorijskom minumumu kao i kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu, dok je učešće problematičnih kredita smanjeno za trećinu od početka primene Strategije za njihovo rešavanje (avgust 2015. godine) - navodi se u saopštenju.

Guverner je dodala i da je deficit platnog bilansa oko 2,5 puta niži u odnosu na 2012. godinu, kao i da je izvoz roba i usluga i ove godine u zoni dvocifrenih stopa rasta i da je posebno izražen u prerađivačkoj industriji.

- Nastavlja se visok priliv stranih direktnih investicija, koje su u dosadašnjem delu godine nadmašile prošlogodišnji visok nivo”, istakla je Guverner NBS i ukazala da je i ove godine Srbija dodatno napredovala na Globalnoj listi konkurentnosti, za 12 mesta, najviše zahvaljujući povoljnijem makroekonomskom okruženju.

Tabaković je istakla i da je po ostvarenoj inflaciji, Srbija u 2017. godini zadržala prvu poziciju što ukazuje na značajne rezultate koji su ostvareni na planu makroekonomske stabilizacije zemlje i na evidentan napredak.

Foto: Tanjug/S.Radovanović

Ministar finansija izrazio je uveravanje da je Srbija realizovala najveći broj zadataka iz dogovora sa MMF-om i da je osnažila svoje finansije. On je istakao da će preostale reforme Vlada Srbije sprovesti u celini i na najbolji način, dodavši da očekuje da će efekat koji bude postignut imati pozitivan uticaj na privredni rast, zaposlenost i budžet.

- Ponosan sam na rezultate u smanjenju javnog duga na nivou centralne države na 65,4% kao i na ostvareni budžetski suficit od oko 66,5 milijardi dinara. Siguran sam da ćemo biti pozitivno ocenjeni i u poslednjoj, osmoj reviziji Aranžmana što ujedno predstavlja nedvosmislen signal investitorima da ulažu u srpsku ekonomiju - istakao je ministar.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA