Japanci kupili 10.000 srpskih opanaka!

Prepoznatljivi opanci "piroćanci" se i dalje proizvode

  • 1

Pirotska kompanija "Tigar" AD prešla je put od opančarske radionice Mite Gage, smeštene kraj Gradašničke reke, koja je hranila oko 20 majstora, do svetski priznate i poznate firme u oblasti gumarstva, pišu Novosti.

Skupštinska rasprava o OPANCIMA: Za koga su paradni, čiji su retrogradni?

Prepoznatljivi opanci "piroćanci" se naravno i dalje proizvode, ali su oni samo deo programa sa više od 250 artikala, među kojima su čak i rezervoari za borbene avione, pišu Večernje novosti.

Svoj jubilej u fabrici sa oko 1.500 zaposlenih, rukovodstvo fabrike na čijem je čelu od pre par meseci Vladimir Ilić, dočekuje u znaku borbe za strana tržišta, jer je prostor Srbije i Evrope isuviše mali da bi se obezbedile zarade, sirovine, namirili porezi, servisirali troškovi proizvodnje u najvećoj evropskoj fabrici gumene obuće i tehničke robe, sportskih rekvizita i još mnogo toga.

Ilićev dolazak na čelo kompanije usledio je posle nepovoljnih trendova u postupku Unapred pripremljenog plana reorganizacije koji je u "Tigru" na snazi već nekoliko godina i sa kojim se u prvom polugođu ove godine posustalo, jer su prihodi kompanije smanjeni čak za 23 odsto.

- Finansijski problemi prema državi i partnerima od oko 17,8 miliona evra nastali su pre 2013. godine. Nakon konverzije svojih potraživanja, po osnovu poreza, država je sa 60 odsto, najveći akcionar u "Tigru". Borimo se svakodnevno da nastavimo proizvodnju i ispunimo obaveze prema partnerima. Uprkos svim problemima, ugovoreni su poslovi do kraja godine, radi se u tri smene, jer je "Tigar" sistem koji vredi, a proizvodi koji nastaju ovde imaju svoje tržište od Dalekog istoka do Amerike -  objašnjava Ilić za Novosti.

Foto: Wikimedia/Bjankuloski06

- Naša radna, sportska, zaštitna i modna gumena obuća je poznata ne samo na Balkanu i u Evropi, Americi, nego i u nordijskim zemljama. O kapacitetima kompanije govori činjenica da smo prošle godine, na tržištu EU, bili drugi dobavljač odmah iza Kineza! Na ovo tržište realizovano je 400.000 pari obuće u vrednosti od oko 8,5 miliona evra - kaže Ilić.

- Armije nordijskih zemalja snabdevamo čizmama koje su modelirane i napravljene da mogu da podnesu temperature od minus 70, pa do nezamislivih minus 100 stepeni. Među specijalnim vrstama obuće, tačnije zaštitne obuće su i vatrogasne čizme za brigade u Hongkongu, koje snabdevamo od 2009. godine - napominje Ilić.

Podseća da su za "Tigrove" opanke zainteresovani i poslovično racionalni Japanci kojima je prodato 10.000 pari ove obuće koja je ovde sinonim za nešto prosto. Opanci za Japan kreirani su uz sugestije stručnjaka Zemlje izlazećeg sunca i njima ne deluju tako "seljački" kao nama.

Veliki izazov za "tigrovce" biće obnova saradnje sa firmama na ruskom tržištu, gde bi osim tehničke robe mogli da plasiraju i lepila, ali i mnoštvo sportskih rekvizita. Malo je poznato da je prva košarkaška i lopta za vaterpolo i rukomet, u bivšoj SFRJ proizvedena upravo u pogonima pirotskog "Tigra".

Jedan od poslednjih proizvoda koji se ovde kreira jesu barijere za zaštitu od poplava, kojima se mnogo lakše manipuliše od betonskih. Prave se od reciklata.

U značaj ove kompanije uverili su se i žitelji poplavljenih područja u zapadnoj Srbiji pre tri godine, kada je odavde isporučeno više desetina hiljada pari gumenih čizama.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bufi

    17. oktobar 2017 | 10:54

    Idu malo iz krajnosti u krajnost,sa silne tehnike koju proizvode na opanke ,vruce ladno .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA