SRBIJA OSTVARILA NAJBOLJI PLASMAN DO SADA: Veliki napredak na Duing listi

Građevinske dozvole i efikasnija procedura osnivanja firmi pomogli su Srbiji da napreduje na Duing biznis listi i ostvari najbolji plasman u 12 godina - 43. mesto među 190 zemalja

  • 1

Za dalji napredak Srbije na rang-listi Svetske banke ključni će biti razvoj e-uprave i elektronskih servisa za privredu, ocenjeno danas na II godišnjoj konferenciji "Duing biznis 2018: Jačanje konkurentnosti Srbije", na kojoj su učestvovale i premijerka Ana Brnabić potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

(VIDEO) ZAR SE TAKO POŠTUJE PREMIJERKA? Zorana Mihajlović prevrće očima dok Brnabićka priča

Građevinske dozvole i efikasnija procedura osnivanja firmi pomogli su Srbiji da napreduje na Duing biznis listi i ostvari najbolji plasman u 12 godina - 43. mesto među 190 zemalja, rečeno je na skupu, koji je organizovao NALED uz podršku USAID Projekta za bolje uslove poslovanja (USAID BEP) i ambasade Kraljevine Holandije.

U kategoriji izdavanja dozvola, Srbija je ušla u top 10 zemalja sveta skokom sa 36. pozicije, zahvaljujući dodatnom skraćenju procedure, uz gotovo dvostruko smanjenje troškova, podseća se u saopštenju NALED-a.

Vreme potrebno za osnivanje firme u našoj zemlji sada je 5,5 dana umesto sedam, uz tri puta manji trošak što nas je u kategoriji pokretanja biznisa poguralo sa 47. na 32. mesto.

- Od 2014. godine, kada je Vlada Srbije počela sistemski da se bavi unapređenjem poslovne klime i kreiranjem uslova za nove investicije, konstantno napredujemo na Duing Biznis listi i pokazujemo koliko ozbiljno i posvećeno radimo na stvaranju uslova za kreiranje novih investicija koje su osnovni pokretač ekonomije - rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, sada kada se nalazimo pri vrhu liste u jednom broju kategorija, dalje napredovanje je svojevrstan izazov jer što smo bolje rangirani, to je napredovanje teže.

- Zbog toga odmah nastavljamo sa reformama, kako bismo poboljšali pozicije i u drugim kategorijama - istakla je Brnabić.

Premijerka je najavila unapređenje propisa koji će doneti brže dobijanje priključka za struju, reformu katastra i zaštitu manjinskih akcionara, usvajanje izmena Zakona o stečaju koji je u skupštinskoj proceduri, kao i razvoj e-uprave.

- Podaci govore da je ključ unapređenja poslovnog okruženja e-uprava, čime postižemo veću transparentnost i efikasnost - zaključila je Brnabić.

Član Upravnog odbora NALED-a Vladimir Novaković je rekao da značaj e-uprave najbolje vidimo na primeru građevinskih dozvola, gde smo za tri godine preskočili čak 176 zemalja i sa 186. stigli na 10. mesto, što je neverovatan uspeh.

- S pravom očekujemo da ćemo se i u kategoriji pokretanja biznisa firmi naći u 10 najboljih zemalja sveta uvođenjem osnivanja firme elektronskim putem i da ćemo biti novi hit u kategoriji upisa imovine kada bude omogućeno da preko e-šaltera za samo tri dana jednim odlaskom kod notara registrujemo imovinu, na čemu radimo s Ministarstvom građevinarstva - dodao je on.

Novaković je rekao da se, na osnovu analize NALED-a, aktivno radi na konačnoj eliminaciji pečata iz više od 70 propisa, i da se uspeh očekuje i u kategoriji plaćanja poreza s obzirom na to da sa Ministarstvom finansija sarađuju na uvođenju elektronske prijave poreza na imovinu i prenos apsolutnih prava za pravna lica.

Očekuje da sa primenom e-faktura i unapređenjem sistema povraćaja PDV-a, na čemu insistira NALED, i u ovoj oblasti možemo do samog vrha Dung biznis liste.

Zamenik direktora USAID BEP Dušan Vasiljević je napomenuo da je ostalo samo šest meseci da dokažemo da su nove reforme sprovedene i da se primenjuju kako bismo napredovali na DB 2019 listi, "važnom proizvodu koji pokreće reforme širom sveta“.

- Tim USAID BEP projekta je ponosan na doprinos unapređenju uslova za poslovanje u Srbiji kroz učešće u reformama izdavanja građevinskih dozvola i inspekcijskog nadzora, ukidanje 138 parafiskalna nameta, izmene Zakona o radu, uvođenje programskog budžeta i kreiranje profesije procenitelja vrednosti nepokretnosti", rekao je Vasiljević.

On je najavio da će USAID nastaviti i u narednom periodu da podržava reformske procese u našoj zemlji.

Na skupu je istaknuto i da u nekoliko oblasti resorne institucije nisu učinile dovoljno. Najlošiji plasman ostvaren je u kategoriji dobijanja priključka za struju, gde je Srbija pala na 96. mesto.

Gotovo ništa nije unapređeno ni u kategorijama dobijanja kredita i zaštite manjinskih akcionara, a posebno opominje činjenica da smo pali na listi u kategoriji rešavanja stečaja iako već godinu dana na usvajanje čeka gotov nacrt zakona. U ovim oblastima Srbija je u gornjoj polovini tabele, ali ocene Svetske banke ipak otkrivaju da smo još daleko od lidera liste Novog Zelanda, navodi se u saopštenju NALED-a.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola S Munjas BA MISAD

    1. novembar 2017 | 17:51

    ... SVE <3 CESTITKE - KEEP A GOOD WORK !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA