3

NEMA NIŠTA ZA DŽABE! Čak i beskamatni krediti nas koštaju više hiljada!

- Nema kamate, ali postoje drugi troškovi, bilo da su u pitanju troškovi transakcija, takse, održavanje računa... - kaže profesor Musabegović

Kupovina na odloženo bez kamate omiljena je kod građana, ali iako je kamata u ovim slučajevima 0 odsto, nije da osim ravnomerno raspoređenih rata otplate ne postoje nikakvi troškovi. Naprotiv, kod svakog beskamatnog kredita, obavezni su troškovi, bilo da je to procenat za uslugu što ste karticom kupili nešto, ili trošak za mesečno održavanje kartice. Logično, što veći iznos "skinete" sa nje, više koštaju ovi propratni troškovi.

Postoje podaci koje banka ni slučajno ne sme da vam traži! Ove dve stvari su strogo zabranjene

Da kod beskamatnih kredita nema kamata, ali ima drugih troškova, napominje profesor Ismail Musabegović sa Beogradske bankarske akademije.

- Nema kamate, ali postoje drugi troškovi, bilo da su u pitanju troškovi transakcija, takse, održavanje računa... Tako da sve to ipak košta. Takve stvari su uobičajene i banke na taj način naplaćuju svoje usluge - kaže profesor Musabegović.

Beograđanin Slavko V. (64) se neprijatno iznenadio kada je kreditnom Super karticom platio nameštaj u jednoj domaćoj kompaniji. Na iznos od 36.000 dinara koliko ga je platio i koji je rešio da podeli na šest jednakih rata za otplatu, stiglo mu je da plati još 1.800 dinara prvog meseca za uslugu.

- Tek kada sam otišao do banke sledećeg meseca da im odnesem prvih 6.000 dinara, shvatio sam da treba da im dam još blizu 1.800 dinara koliko su mi rekli da košta ta transakcija koju su mi odobrili. Ne mogu reći da se nisam iznenadio. Naravno, pored  svega ovoga plaćam svakog meseca 199 dinara za održavanje te kartice - kaže ovaj Beograđanin.

Foto: Telegraf

To je samo jedna od situacija gde postoje dodatni troškovi. Druga najčešća je kada prodavnice daju kupovinu na rate bez kamate. Najčešća greška u takvim situacijama je ta što prodavci najčešće ne daju potpune informacije kupcima.

Procedura je jednostavna jer kupcu nije potrebno ništa sem lične karte kada dođe u prodavnicu. Dva dana kasnije kupac treba da potpiše još nekoliko papira i može da podigne kupljenu robu. Međutim, mnogi tek tada ili kroz nekoliko dana kasnije, kada im na kućnu adresu stigne kartica, postanu svesni da su postali klijenti određene banke i da na njihov račun treba da uplaćuju odrdeđeni iznos od nekoliko stotina dinara svakog meseca sve dok otplaćuje taj kredit.

Ovde nije kraj manipulacijama jer kupac bude obavešten da čak može da raspolaže određenom sumom novca sa kartice kako bude otplaćivao kredit, ali ovde treba biti veoma oprezan jer kamate na kreditne kartice mogu da budu ogromne.

Foto: Profimedia

Ovde postoji još jedna sasvim legalna i u drugim državama, češća nego kod nas, situacija. Mnogi autoplacevi daju popust ako automobil platite u kešu. To je najbolje objašnjeno na primeru na sajtu polovniautomobili.com.

"Na primer, cena vozila je 4.950 evra, ali ako plaćate u kešu dobijate popust od 300 evra, te će cena biti 4.650 evra. Upravo tu razliku u ceni banka dobija od auto placa kao nadoknadu za pozajmljivanje novca (to je praktično kamata); auto plac je prodao vozilo po ceni po kojoj bi ga prodao bez kredita, tj. za keš, a kupac odlazi srećan zato što je dobio "beskamatni" kredit.

Dakle kupac nije dobio popust jer auto plac plaća kamatu banci. Iako zaista nije platio kamatu, automobil je platio više nego što bi platio da je auto kupio za gotovinu ili običan auto kredit, i na taj način je kupac indirektno platio kamatu.

Kredit bez kamate jako lepo zvuči, ali pravi beskamatni krediti ne postoje. Pitanje je samo koja vas opcija kad kupujete na rate najmanje košta i time treba da se vodite pri odabiru načina plaćanja.

Daljinac

(S.V.)

Tagovi: Banka, Kamata, Kupovina, Odloženo plaćanje, Rata, Troškovi

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • D
    Dragana

    Naravno da ne postoji. Da nije kamata,onda je nešto drugo... Eh,najteže je kada moraš imati posla s bankom...

  • L
    Lol

    Ko veruje bankama i zadužuje se kod njih? Samo ko mora.

Turističke agencije skrivaju jednu veoma važnu stavku: Letovanje vam je možda i do 3.000 dinara skuplje, a da to niste ni primetili

Uskoro otvaramo 102 km auto-puta na Koridoru 11: Dobijamo saobraćajnicu od Obrenovca do Preljine, Mihajlović najavljuje nove projekte

UniCredit se kao potpisnik Povelje o položaju žena u finansijskom sektoru obavezao na rodnu različitost zaposlenih u pružanju finansijskih usluga

Uskoro još veća zaštita korisnika od mobilnih operatera: Moći ćete da raskinete ugovor kad god želite, pod ovim uslovima

KVIZ: Proverite koliko biste bili uspešni na berzi

Šestomesečni izvoz RTB-a Bor vredan 138 miliona dolara

Palma na strani poljoprivrednika: Zaustavite nakupce da pljačkaju proizvođače žita

Hoćete da raskinete ugovor za telefon, internet ili kablovsku pre njegovog isteka? Od sada je to moguće i bez plaćanja penala

Banke ne vole ove kategorije klijenata i retko im daju stambeni kredit: Proverite da li ste na "crnoj listi"

Ryanair iz Srbije leti ka pet destinacija, a u planu im je da prošire poslovanje

U kojim evropskim zemljama su najbolje plaćeni radnici i zašto je Srbija na dnu liste?

Dve važne namirnice su pojeftinile i to značajno

Prodaju vazduh, a mi uporno kupujemo: Prevara je takva da je pakovanje veliko, a grickalice jedva da prekriju dno (FOTO)

Građani su se radovali stanovima, ali to nije kraj igre "Uzmi račun i pobedi": Sada će i 9 opština dobiti novac tamo gde je zaista potrebno

Berze su poludele posle Trampovog uvođenja taksi Kini, a da li će ovaj rat uticati i na Srbiju?

Od gastarbajterskog sna do košmara u inostranstvu: Srbi bi da rade u Nemačkoj i Švajcarskoj, ali završavaju na drugom kraju sveta

U Srbiji živi 23.238 milionera, a najviše ih je među menadžerima, direktorima i inženjerima (TABELA PO GRADOVIMA)

U Banatu žetva u punom jeku, a domaćini čupaju kosu: Domaći rod ima sve kvalitete, ali je cena očajna - žale se gazde (FOTO)

Ako želite da budete notar, tokom nedelje dobijate šansu: Ministarstvo pravde raspisuje konkurs za 44 radna mesta

"Zdravo", "snižava holesterol", "podstiče rast dece", "za zdrave zube": Ove lažne izjave su od sada zabranjene na namirnicama

Kinezi zainteresovani za RTB Bor: Vučić do jeseni kod Si Ðinpinga (FOTO) (VIDEO)

U kupovinu samo cegerom: Sa naplaćivanjem kesa počinju još dva trgovinska lanca

Ove godine povećavamo plate, imamo suficit od 30 milijardi dinara: Siniša Mali o državnom budžetu (VIDEO)

Na potrošnju vode u domaćinstvu utiče nekoliko faktora, a na neke od njih uopšte ne možete da utičete (VIDEO)

Betoniraju ulazna vrata, huškaju besne pse, prepisuju imovinu na rođake: Kako sve dužnici beže od izvršitelja

Mali: Ne vrede nam brzi auto-putevi, kad nam roba stoji

Istrošene baterije su opasne: Svi ih bacamo u kantu za đubre, a evo šta bi trebalo da radimo sa njima

Nije dovoljna samo dobra ideja, na tržište ne možete bez novca: Obezbeđeno 12,9 miliona evra za osnivanje 1.500 preduzeća (FOTO)

Siniša Mali: IT industrija veliki potencijal, čini 10 odsto BDP-a

I kada bi doneli zakon da se u Srbiji radi šest sati dnevno, nijedna osoba ne bi pristala na to

Evo kako možete da trgujete cenom akcije Tesle

Poznata ruska banka napušta Srbiju

Blizu smo postizanja sporazuma o slobodnoj trgovini, Ukrajina i Srbija najbolje zemlje za investicije: Otvoren Poslovni forum (FOTO)

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila EPS Distribuciju uprkos odlukama sudova

Još jedna novina za preduzetnike stupa na snagu 1. oktobra

Superheroji na ambalaži, sličice i pokloni: Čime se sve služe proizvođači kako bi naveli decu da traže da im se kupi nezdrava hrana

Etihad Ervejz ostaje u Er Srbiji

CompanyWall Business: Najpouzdanija bonitetna kuća broji više od 10 hiljada zadovoljnih klijenata

Nevreme i jesen u junu učinili svoje: Trećina roda maline propala, poljoprivrednici sve nade polažu u ovu voćku

Sve o omladinskim zadrugama: Kako do posla, šta je potrebno od papira, koliko košta članarina i koliko može da se zaradi? (TABELA)

Suficit u prvoj polovini godine 30,9 milijardi dinara: Mali o investicijama, razvoju privrede i novim radnim mestima

Od novembra veće plate i penzije, a evo kakve je još velike promene najavio predsednik Vučić