≫ 

Mozak vrtoglavog kineskog ekonomskog uspona: On je jedan od najmoćnijih ljudi u Kini i predsednikova desna ruka (FOTO)

Liu He drži "niski profil" i retko se pojavljuje i daje izjave u javnosti. Njegove kineske kolege su rekle da se često dotiče osetljivih pitanja

  • 0

Prošle godine u Davosu, kineski predsednik Si Đinping pozicionirao ga je kao najglasnijeg šampiona globalizacije. Ove godine, njegova desna ruka, Liu He razjasniće kako Kina namerava da oblikuje svetsku ekonomiju.

(BLOG UŽIVO) Svetski ekonomski forum u Davosu, II dan: Debata o lažnim vestima, rasprava o politici Donalda Trampa (FOTO) (VIDEO)

Lui, najviši kineski zvaničnik koji će prisustvovati Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, održao je govor o kineskoj ekonomskoj poltici.

Činjenica da je izabran da predstavlja Kinu na godišnjem skupu svetske elite, predstavlja još jedan znak njegovog konstantnog uspona u pekinškim krugovima za donošenje odluka nakon nekoliko godina rada uglavnom iza scene.

Foto: AP/Tanjug

66-godišnjak je čelnik za upravljanje ekonomskim pitanjima Komunističke partije Kine i potpredsednik glavnog ekonomskog tela u zemlji. Tokom rekonstrukcije Komunističke partije u oktobru, uvršten je u 25 članova Politbiroa, koji predtsvaljju najmoćnije ljude u Kini. Spekuliše se da bi He mogao da postane sledeći potpredsednik vlade zadužen za ekonomiju.

Ekonomista obrazovan na Harvardu, Liu Hea opisuju kao glavnog menadžera kineske ekonomske politike. Neki analitičari ga vide kao kombinaciju Larija Samersa i Bena Bernankefora zbog svoje uloge u vođenju finansijskih tržišta Kine i fiskalne i reformske politike. Hea smatraju arhitektom reformske strukturne reforme predsednika Sija, koji ima za cilj smanjenje industrijskih prekomernih kapaciteta i dopuštanje tržištu da ima veći uticaj u privredi.

2013. godine, Si je navodno rekao visokom američkom zvaničniku tokom posete Pekingu, kako je He veoma važan za njega.

Foto: Tanjug / AP

U januaru 2017. godine, Si je postao prvi predsednik koji je posetio Davos, gde je osudio mnoge Trampove stavove o politici pritom ga ne imenujući. Od tada, narativ koji Kina propagira je da je spremna da popuni prazninu u svetskom vrhu.

Pre dve godine, kineski načitaniji dnevni list "People’s Daily" objavio je retko kritički komentar navodeći "autorativnu osobu" i optužujući je da bi zbog poteza kreditnog ubrizgavanja radi uvećanja rasta moglo da dovede do finansijske krize. Veruje se da se mislilo upravo na Hea, s obzirom na njegovu blisku vezu sa Sijem i pozicijom vrhunskog ekonomskog savetnika.

Liu He drži "niski profil" i retko se pojavljuje i daje izjave u javnosti. Njegove kineske kolege su rekle da se često dotiče osetljivih pitanja.

Foto: AP/Tanjug

Visok i sa sedom kosom, He je izuzetak među kineskim zvaničnicima koji obično farbaju kosu u crno.

Pogledajte video o Davosu:

(L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA