Plastična ambalaža može da vas ubije: Evropa je odlučila da se obračuna sa njom zauvek, a evo kako vi da znate da li je bezbedna

Najlakši način da budete sigurni da jedete i pijete iz bezbedne plastike je da obratite pažnju na brojeve urezane na dnu iste

  • 4

Ukoliko dok čitate ovaj tekst u ruci držite plastičnu činiju ili flašu sa urezanim brojem tri ili sedam, odmah je bacite. U pitanju je otrovna ambalaža sa kojom i EU ovih dana vodi ozbiljne bitke.

Uskoro će vam biti ZABRANJENO da koristite PLASTIČNE čaše, tanjire i escajg

Nastojanja Evropske unije da odvrati ljude od flaširane vode deo su šire strategije smanjenja plastičnog otpada, ali i želje da zaštiti ljude od otrova koji vrebaju iz različitih vrsta plastične ambalaže.

Najlakši način da budete sigurni da jedete i pijete iz bezbedne plastike je da obratite pažnju na brojeve urezane na dnu iste.

Foto: Profimedia/Alamy

Evo šta znače brojevi i oznake na plastici:

1 - PET, PETE

Ovu oznaku nose plastične flaše i namenjene su isključivo jednokratnoj upotrebi. Pri češćem korišćenju postaju kancerogene jer ispuštaju teški metal antimon i hemijsku materiju EPA, koja ometa delovanje hormona.

2 - HDP, 4-LDPE, 5-PP

U pitanju je "dobra“ plastika, sa najmanjom verovatnoćom ispuštanja otrovnih materija u vodu.

3 - PVC

Od ove plastike prave se flaše koje nikako ne bi smele da se koriste, jer ispuštaju dve otrovne hemikalije koje ometaju delovanje hormona u ljudskom telu.

Foto: Wikipedia

6 - PS

Ovu oznaku nose čaše za jednokratnu upotrebu i ambalaža za brzu hranu, a tokom korišćenja ispuštaju kancerogenu materiju Stiren.

7 - PC (ili bez ikakve oznake)

Ovo je najopasnija plastika koja izlučuje otrov BPA. Ipak, uprkos tome se često koristi za bočice za bebe, sportske flašice i posude za spremanje hrane.

Daljinac

(Gorica Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    2. februar 2018 | 20:17

    Pa posle vi pričajte kako eu promoviše otrove.

  • čarls bronson

    3. februar 2018 | 00:53

    Pa što dozvoljavaju njihovu proizvodnju ? Kod nas su Vučić , Putin i Mile Dodik odavno zabranili njihovu upotrebu . East Europe Union .

  • Mila

    5. februar 2018 | 10:50

    I posle ugradjujte PVC stolariju u kuće.Drvo je zakon

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA