Cena tovljenika u Banatu vrlo niska: Ako se svinje i goveda budu prodavali ispod minimuma, stočari će ugasiti proizvodnju (FOTO)

Stočari su istakli da je prošlogodišnja sušna godina korigovala cenu tovljenika, žitarica , a najviše se odrazilo na proizvodnju mleka koja je smanjena i do 5 litara po jednoj kravi na dnevnom nivou

  • 5

Zbog kretanja i korigovanja cena na tržištu Evropske unije, stanje u stočarskoj proizvodnji u Srbiji vrlo je zabrinjavajuće. U Banatu cena tovljenika se od 200 din/kg koliko je iznosila jesenas, spustila na čak 140 din/kg. Ovako niske cene primorale su mnoge stočare da se okrenu nekoj drugoj proizvodnji ili da što pre rasprodaju sve iz obora.

Porodica Lemajić iz Srema za godinu dana proizvede i proda 3 TONE DOMAĆEG MESA! Tajna je u poslu kojim se bave

Prošlogodišnja suša najveći je problem stočarima jer nedostatak hrane utiče na smanjenje broja grla i skraćenje vremena tova. Situacija u govedarstvu takođe je dramatična, za kravu se nudi 200 din/kg , nakupci dolaze i nude vrlo niske cene, kaže nam naš sagovornik Bogdan Stipanović, stočar iz Sajana.

- Usled loših ekonomskih mera cena tovljenika je sa 200 dinara/kg koliko se kretala jesenas pala na 140 din/kg. Za cenu žive vage je karakteristično ciklično kretanje, te su januar i februar meseci kada je najniža. Ali i pored toga, nekontrolisan uvoz i nemar države za proizvođače tovljenika veći je problem i stranputica za nas stočare - ističe Stipanović.

Foto: Telegraf

Svaka cena žive vage ispod 160 din/kg ni malo nije rentabilna i tako se ne pokrivaju ni osnovni troškovi u proizvodnji. Još je teže što svinje nikom ne trebaju, a otkupa nema, pa su ljudi prinuđeni da produže tov što ih dovodi u direktnu propast.

Porodica Stipanović broji preko 250 grla stoke - na muži se nalaze 22 krave, sedam junica, preko 30 goveda i 150 svinja, ali ukoliko se nastavi ovakvim trendom svinje više nećemo prodavati.

U Sajanu i Bašaidu nalaze se najveći proizvođači mleka u kikindskom regionu. Zabrinuti zbog niskih cena svinja i goveda neka domaćinstva odlučila su da sa stočarske proizvodnje pređu na ratarsku proizvodnju.

Foto: Telegraf

Nedavno je u Kikindi održano predavanje u organizaciji Regionalne privredne komore koja je bila domaćin Grupaciji mlekarske industrije prerađivača mleka za Severnobanatski, Severnobački i Južnobački okrug. Poljoprivrednicima su predstavljene novine kao što je izdavanje pasoša za životinje, otklup mleka i higijenski režim.

Stočari su istakli da je prošlogodišnja sušna godina korigovala cenu tovljenika, žitarica , a najviše se odrazilo na proizvodnju mleka koja je smanjena i do 5 litara po jednoj kravi na dnevnom nivou. Ukoliko se ne usklade cene, svinja će biti sve manje jer je ovo direktan udar na stočarsku proizvodnju.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA