≫ 

Trgovci nas sve vreme lažu da uz polovnu tehniku i automobile nemamo pravo na garanciju

Predsednik Pokreta potrošača kaže za Telegraf.rs da je zabluda da polovna roba kupljena u prodavnicama nema garantni rok

  • 18
Polovni automobili, parking Foto: Profimedia/Alamy

U brojnim prodavnicama tehnike pod oznakom "outlet" prodaje se polovna, popravljana ili oštećena tehnička roba, a mnogi trgovci pokušaće da vam je "uvale" bez garancije. Slična je situacija i sa prodavnicama polovnih automobila.

Oblačimo polovnu odeću, deci kupujemo polovne knjige, a u kući imamo polovne aparate: Šta sve kupujemo što je neko koristio pre nas?

Mnogi od nas će pristati da kupe polovan televizor, foto-aparat ili čak i automobil bez mogućnosti da ga vrate ili poprave o trošku trgovca ukoliko se pokvari u prvih nekoliko meseci, a istina je da i polovna roba koja se prodaje u zvaničnim radnjama ima isti tretman kao i nova.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača, kaže za Telegraf.rs da je zabluda da polovna roba kupljena u prodavnicama nema garantni rok.

- Zakon o zaštiti potrošača definiše da sva roba koja se nalazi u prodaji mora da ima garanciju dve godine, osim polovne robe čiji minimalni garantni rok može da bude i godinu dana - kaže Bogosavljević.

Često se u kupoprodajnim ugovorima za polovne automobile navodi da se automobil prodaje u viđenom stanju na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i da se naknadne reklamacije ne prihvataju. Takve tvrdnje nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, jer Vam trgovac ne može uskratiti zakonsko pravo na garanciju za polovnu robu koju imate na osnovu Zakona o zaštiti potrošača.

Bogosavljević objašnjava da tu ima dosta specifičnosti i da ne mogu da budu isti uslovi za kupovinu automobila starog pet godina i onog koji je vožen prethodnih 20 godina, ali da neka garancija mora da postoji.

Naravno, svi ovi uslovi važe samo za kupovinu u radnjama, ne i za kupovinu od drugih ljudi preko intreneta, a važe i isti uslovi za reklamaciju kao i kod nove robe.

VIDEO: Kako da uštedite dovoljno novca za automobil

Daljinac

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Js

    23. mart 2018 | 18:41

    Ako mu je fabrika dala garanciju dve godine ili 100.000km kako da mi da covek jos garancije kada auto ima 300.000?!

  • Zoran

    23. mart 2018 | 19:01

    A lazu vas i da telefon kosta samo 2 dinara pa posle vam traze pretplatu vecu? E bas bre cudno sta oni vas sve lazu.:)

  • Dejan

    23. mart 2018 | 20:33

    Oni pricaju o zastiri potrosaca, a uvaljuju nam polovnjake sa vracanom kilometrazom. Kad to budu resili onda mozemo pricati o daljoj zastiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA