Dizel od Nove godine poskupeo za četiri dinara: Koliko još može da raste cena goriva?

Poskupljenje je, između ostalog, rezultat povećanja akciza

  • 8

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), Tomislav Mićović, ne očekuje bilo kakvo enormno poskupljenje goriva u Srbiji, o čemu se poslednjih dana spekuliše u javnosti.

Gorivo poskupljuje čak 15 dinara po litru, a možda i više! Sve zavisi od jedne stvari

- Bilo kakve kataklizmične i spektakularne najave o drastičnom poskupljenju goriva u Srbiji su paušalne, jer ne postoji nijedan pokazatelj u ovom trenutku koji može reći da će cena goriva enormno poskupeti - kaže Mićović za Tanjug.

Poskupljenje goriva od par dinara u poslednjih nekoliko nedelja je, kako ocenjuje, posledica kumulativnog efekta različitih tržišnih uticaja, među kojima je i povećanje akcize na naftne derivate.

- Od Nove godine do danas benzin je poskupeo za oko 2,0 dinara, dizel za oko 4,0 dinara, a u tom periodu akciza je povećana za 1,60 dinara, što, kada se uključi u osnovicu za PDV, znači oko 2,0 dinara - navodi Mićović.

Da li će gorivo još poskupeti? Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, ni trenutne promene na svetskom tržištu nafte i nešto više cena tog energenta u odnosu na prethodni period, nisu dovele do nekog velikog poskupljenja, jer se uticaj cene sirove nafte na cenu goriva na pumpama odrazi u odloženom periodu - za mesec, mesec i po dana.

Dodaje da bi moglo da se desi i da, pod dejstvom nekih drugih uticaja, dođe do neutralizovanja tog efekta. Mićović, međutim, upozorava da bi trebalo povesti računa o postojanju dovoljnih zaliha na domaćem tržištu, zbog čega se država, kako ističe, mora pozabaviti time da obezbedi dovoljan nivo obaveznih rezervi kako bi bila u stanju da odgovori na eventualne poremećaje na tržištu.

Tomislav Mićović, Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

- Kada nastanu tenzije na Mediteranu, bez obzira što sam Mediteran nije tako veliki izvor sirove nafte ali je vrlo značajan za njen transport, može doći i do poremećaja. To je ono što može biti opasno i mnogo opasnije od bilo kakvog skoka cena - napominje sagovornik Tanjug.

Sve zemlje EU imaju obavezne zalihe derivata nafte propisane direktivama EU, a Srbija je, kao zemlja kanditat i članica Energetske zajednice, takođe potpisala obavezu da obezbeđuje zalihe za 61 dan prosečne dnevne potrošnje derivata nafte, nakon čega je uvela obavezu plaćanja naknade za formiranje obaveznih rezervi.

- Od 2014. godine, svi mi, kupujući gorivo na benzinskim stanicama, zapravo uplaćujemo 2,6 dinara ili sa PDV-om 3,12 dinara u budžet Republike Srbije za kupovinu obaveznih rezervi - napominje Mićović, ali istovremeno dovodi u pitanje da li se taj novac i troši za te namene.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sam pao

    21. april 2018 | 11:38

    Evro pada, cena na tržištu pada, ako izuzmemo trenutno stanje na berzi usled dešavanja u Siriji, a cena Dizela raste li raste kod nas, kao da je neko kvasac sipao da cena nadođe:) ali kad imamo i PDV na akcize, onda i treba da plaćamo najskuplje gorivo na Evropskom kontinentu, a da radimo za najniže plate.

  • Miner

    21. april 2018 | 16:37

    Ići će gore, dok se ale ne zadovolje, a to će biti nikad, a možda ni tad.

  • CVeki

    21. april 2018 | 13:57

    Znam da se bar 70%vozača snabdeva gorivom na jugu Srbije u Makedoniji /Kumanovo/.Verovatno je slično i na drugim graničnim prelazima-Normalno cene su tamo mnogo niže i promet im je mnogo veći!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA