≫ 

Morate da dišete i jedete biznis jer samo tako opstajete: Prvi nepalski milijarder nam otkriva 3 tajne uspeha i zašto je Srbija idealna za posao (FOTO)

Kao ulični prodavac na Katmanduu iz skromne porodice i male planinske zemlje koja je bila suočena sa terorizmom i razaranjem, nije ni slutio da će dogurati do Forbsove liste

  • 18

Prvi nepalski miljarder na Forbsovoj listi, vlasnik i predsednik kompanije CG Corp Global, Binod Čodri, posetio je Srbiju povodom promocije inspirativne autobiografije "Osvajanje vrhova". U knjizi je naveo kako je od očeve radnje stigao do konglomerata od 122 kompanije koji posluje u više od 30 zemalja i otkrio je kako biti uspešan biznismen. Njegova kompanija je prošle godine ostvarila i prvu investiciju u Evropi, upravo u Srbiji, otvaranjem fabrike u Rumi, a za "Telegraf" je upozorio na koje stvari treba da obrati pažnju svako ko pokreće biznis.

Džordž Soroš dao 450.000 evra grupi koja se zalaže za odlaganje Bregzita

- Živimo u visoko konkurentnom društvu tako da nam je potrebna ta jedinstvena ideja koja će biti drugačija i koja će se istaći. Više nismo u dobu kada je bilo dovoljno samo kopirati nešto što smo uradili, već treba ponuditi nešto novo i nešto drugačije. Kao drugo, treba sastaviti odgovarajući eko-sistem, odgovarajuće ljudi, odgovarajuće investitore i tržište, a to sve treba obaviti dovojno brzo, da ne potone. I kao treće, vi kao biznis lider, morate da se potpuno i stopostotno posvetite svom poduhvatu, morate da živite biznis, dišete biznis, jedete biznis jer to je jedini način na koji možete da opstanete - kaže Čodri.

Foto: A. Nalbantjan

Mladima koji žele da se otisnu u biznis vode poručuje da je važno da nemaju komplekse i da ih ne sputava to što možda potiču iz male zemlje koja je siromašna ili prolazi kroz tranziciju. Prema njegovim rečima, bez obzira iz koje su zemlje, uspeh je zagarantovan mladima koji imaju volju, pamet, inovativne ideje i moć da ubede druge da su njihove zamisli ostvarive.

- Poslovni ambijent nikada nije bio povoljniji za mlade i inovativne ljude koji žele da započnu biznis. Savremeni poslovni svet zasniva se na startapu. Lideri trenutno vodećih kompanija u Nepalu nisu imali ni kapital ni bogatu porodicu iza sebe, mnogi nisu pohađali vrhunske poslovne škole, ali su imali na raspolaganju Gugl, Fejsbuk i nove ideje - kaže jedini nepalski milijarder.

Foto: A. Nalbantjan

Kao ulični prodavac na Katmanduu iz skromne porodice i male planinske zemlje koja je više od 25 godina prolazila kroz političku tranziciju i bila suočena sa terorizmom, razaranjem, ukidanjem apsolutističke monarhije i uspostavljanjem republike u kojoj se za 25 godina promenilo čak 26 vlada, nije ni slutio dokle će da dogura.

- Ako je u takvoj atmosferi neko poput mene mogao da od uličnog prodavca u Katmanduu dospe do čuvene Forbsove liste, to znači da ima nade za sve pojedince i sve države koje još uvek prolaze kroz tranziciju. Mladima koji počinju biznis u takvim zemljama treba ukazati na pozitivne primere i na to da mogu da uspeju ako veruju u sebe, to je poruka moje knjige - ističe Čodri čija je autobiografska knjiga u Nepalu u poslednjih pet godina u vrhu bestselera.

Foto: A. Nalbantjan

PRVA FABRIKA U EVROPI U SRBIJI

Prošle godine otvorio je fabriku nudli "Wai Wai" u Rumi, ali osim za prehrambenu industriju, zainteresovan je i za ulaganje u bankarski sektor u Srbiji budući da okviru korporacije CG Corp Global, posluje jedna od vodećih banaka u Nepalu.

- Tražili smo bazu u Evropi koja bi bila ekonomična i u kojoj imamo podršku vlade koja ne samo da je dobro povezana sa zapadnom Evropom, nego ima i svoje unutrašnje regionalno tržište kao što je Balkan. Plus, Srbija geografski ima pristup Rusiji, plus još nije članica EU što je za mene u ovom trenutku prednost jer omogućava fleksibilniju politiku i omogućava da vodimo stvari na neki način koje su nama povoljnije. Možemo isto tako da uđemo u EU kad god poželimo jer su otvoreni ti putevi, trošak radne snage je takav da nam je priuštiv, a kad se još na sve to doda i proaktivna vlada, to su zaista divni uslovi za poslovanje - navodi Čodri i dodaje da Srbija već ima dosta razvijenu industrijsku infrastkruturu, plus administraciju koja bi im izašla u susret.

Foto: A. Nalbantjan

Ne isključuje moguće ulaganje ni u hotelijerstvo jer je, kako kaže, naša zemlja prava destinacija za ekskluzivni velnes spa rezort kakav poseduje u Aziji pod nazivom "Farm at San Benito".

- Sličnih velnes rezorta ima u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj, ali su jako skupi. Mislim da u Srbiji možemo da otvorimo svetski velnes centar koji će biti mnogo jeftiniji i u koji će dolaziti ne samo Evropljani, već gosti iz celog sveta. U nedelju ću posetiti nekoliko velnes centara koji bi mogli da budu potencijalna lokacija za naš rezort - kaže Čodri.

Foto: A. Nalbantjan

Ne samo zbog jedinstvene pozicije, Srbija ga je privukla i zbog ljudi.

- Kada počnete da upoznajete Srbiju i komunicirate sa ljudima, uvidite da je malo zemalja u kojima je narod tako dobar kao što je ovde. Geografska pozicija i izuzetni ljudi su kombinacija koja Srbiju čini idealnom za poslovanje - smatra milijarder.

VEOMA POŠTUJE BILA GEJTSA

Čodri kaže da nikada nije imao idole, ali da veoma poštuje Bila Gejtsa koji j "promenio čitav koncept korišćenja bogatstva u transformaciji društva".

Foto: A. Nalbantjan

- Gejtsov Majkrosoft jeste promenio svet, ali po mom mišljenju mnogo uticajnija je njegova Fondacija "Bil i Melinda Gejts" koja pomaže razna medicinska istraživanja. Cenim Gejtsa jer nije samo biznismen i najbogatiji čovek na planeti, već i filantrop - priča Čodri.

Čodri je, inače, i sam humanitarac i osnivač dobrotvorne '"CG Fondacije" koja postoji od 1995. godine i pomaže socijalno ugroženom stanovništvu u Nepalu, a i šire.

Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bas

    24. april 2018 | 09:55

    Srbija je idealna za iznosenje dobiti jer sve dobiju na tacni !

  • Slavica D.

    24. april 2018 | 09:31

    Za sve u zivotu je potrebna sreća. Dzaba znanje i umeće, kada čovek nema sreće. To je to.

  • Igo

    24. april 2018 | 09:31

    Svaka država, a posebno evropska u kojoj je minimalna plata, penzija ili socijalna pomoć ispod 500 EUR, a mainimalna plata za rad sa VSS ispod 1000 EUR, je laž. Tu nema ekonomije, niti tržišta. Sve je jedna velika laž. Zato ne izlazim na izbore.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA