Šestomesečni izvoz RTB-a Bor vredan 138 miliona dolara

Plasman u inostranstvu jači za petinu

  • 1

Za šest meseci ove godine Turci, Hrvati, Nemci i Bugari kupili su od Rudarsko-topioničarskog basena Bor nepunih 15 hiljada tona bakra vrednosti 103,2 miliona dolara.

Englezi su za borsko srebro kupljeno od januara do juna platili milion i 372 hiljade dolara, a dodatnih 835 hiljada dolara izdvojili su za paladijum i platinu. Poljaci su za selen i plavi kamen koji je u prethodnih šest meseci otpreman iz Bora platili ukupno milion i po dolara. U istom periodu put Rumunije, Grčke i Bugarske otišla je i sumporna kiselina vrednosti 216 hiljada dolara, pa je ukupan devizni priliv od prodaje robe u inostranstvu tokom prethodnih šest meseci 107,1 milion dolara, što je 23 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Foto: Promo

S druge strane, domaćim prerađivačima - "Valjaonici bakra" i "Ist Pointu" iz Sevojna, kao i borskom "Pometonu" - RTB Bor je od početka ove godine isporučio 4.400 tona bakra  vrednosti 30,9 miliona dolara. Taj bakar je u obliku limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu, pa se može reći da je ukupan izvoz RTB-a Bor za šest meseci ove godine vredan 138 miliona dolara. Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra u junu je 22 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje srebra,  plavog kamena i sumporne kiseline. Sve to je RTB-u Bor obezbedilo ukupan izvoz u maju vredan 22,6 miliona dolara, a ovi proizvodi prodavani su u Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, Hrvatskoj i Turskoj.

Foto: www.rtb.rs

Topionica dala 32 hiljade tona katodnog bakra

Sa dva površinska kopa – Velikog Krivelja i Južnog revira – rudari su za šest meseci najpre skinuli 10,9 miliona tona raskrivke, a potom, zajedno sa količinama iz Jame, došli do ukupno osam miliona tona rude. Daljom preradom rude u flotacijama dobijeno je 112,2 hiljade tona suvog koncentrata, odnosno 22 hiljade tona bakra u koncentratu.

Foto: www.rtb.rs

Za prvih šest meseci u novoj topionici u Boru je iz sopstvenih, uvoznih i ostalih sirovina ukupno proizvedeno 32 hiljade tona katodnog bakra.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ahaha

    11. jul 2018 | 01:22

    Pa narod u ovoj zemlji moze da zivi samo od" rtb Bor".mogu I krediti da se vracaju.da gradimo puteve.skole.bolnice....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA