Poskupljuje struja od 1. oktobra? Evo koliko će podići račune

Posle analize sa eskpertima Svetske banke EPS uputio zahtev za povećanje cene od 2%

  • 61

Elektroprivreda Srbije je, nakon analize sa ekspertskim timom Svetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtev Agenciji za energetiku Srbije (AERS), za povećanje cene električne energije u iznosu od dva odsto, saopštilo je danas Ministarstvo energetike.

Ukoliko Agencija usvoji zahtev EPS-a, nove cene električne energije važiće od 1. oktobra 2017. godine.

To predstavlja usklađivanje cene samo za deo inflatornog kretanja, što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvarila EPS, zašta je dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija.

Reč je o do sada najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji i ono će se na prosečnog potrošača odraziti uvećanjem mesečnog računa u iznosu od 68 dinara.

I pored toga, Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu.

I DALJE JEFTINIJE NEGO U REGIONU

Struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Vlada Srbije će nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku kroz sistem podrške energetski ugroženim kupcima, zašta je u budžetu Ministarstva rudarstva i energetike obezbeđeno milijardu i 150 miliona dinara, na godišnjem nivou.

Na taj način, 70.350 domaćinstava u Srbiji ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 KWh električne energije mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, navedeno je u saopštenju ministarstva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin

    30. avgust 2017 | 15:33

    kopirate bracu hrvate iz eu, samo sto je njima prosecna plata 900 a nama 300 evra, eto toliko

  • Jova

    30. avgust 2017 | 16:11

    E ovo me nervira uporedjenje cena u regionu pa i u evropi a niko nekaze kakva su tamo primanja i sta smo mi sve preziveli a sta oni

  • Dejan

    30. avgust 2017 | 15:39

    Ma lepota živa,sve bolje i bolje živimo,samo poskupljuje sve,evropski standard,a srpske plate od 200 evra,strašno,što ne povećaju svima plate,i u privstni sektor,a ne sirotinja sve plaća

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA