61

Poskupljuje struja od 1. oktobra? Evo koliko će podići račune

Posle analize sa eskpertima Svetske banke EPS uputio zahtev za povećanje cene od 2%

Elektroprivreda Srbije je, nakon analize sa ekspertskim timom Svetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtev Agenciji za energetiku Srbije (AERS), za povećanje cene električne energije u iznosu od dva odsto, saopštilo je danas Ministarstvo energetike.

Ukoliko Agencija usvoji zahtev EPS-a, nove cene električne energije važiće od 1. oktobra 2017. godine.

To predstavlja usklađivanje cene samo za deo inflatornog kretanja, što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvarila EPS, zašta je dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija.

Reč je o do sada najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji i ono će se na prosečnog potrošača odraziti uvećanjem mesečnog računa u iznosu od 68 dinara.

I pored toga, Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu.

I DALJE JEFTINIJE NEGO U REGIONU

Struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Vlada Srbije će nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku kroz sistem podrške energetski ugroženim kupcima, zašta je u budžetu Ministarstva rudarstva i energetike obezbeđeno milijardu i 150 miliona dinara, na godišnjem nivou.

Na taj način, 70.350 domaćinstava u Srbiji ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 KWh električne energije mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, navedeno je u saopštenju ministarstva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, EPS, Poskupljenje struje, Struja

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (61)
Poređaj komentare:
 • J
  Jeretik

  Pa kada vec imamo eksperte svetske banke otpustimo sve ove nase debelo placene eksperte . Kolike su im plate, sa tom ustedom mozemo refundirati gradjanima i 50% skuplju struju i sve ostalo. Tako bi sa velikim poskupljenjima svega i svacega bili zadovoljni i mi bedni podanici i strani eksperti ."Turcin" desetak , domace "dahije"tridesetak , tako bese funkcionise buna ?

 • D
  Dragan

  To mogu oni da tvrde. U Sutomoru plaćam račun za struju oko 2 evra mesečno, kada nema nikoga, a u vikendici u selu plaćam 700 dinara, bez ijednog potrošenog kilovata. Prošlog meseca, račun za struju mi je bio 22 evra, dok mi je prosek u Srbiji oko 3500 dinara.

 • P
  Pop

  I kad mleko poskupi isto onda ponovo vicu sve poskupelo!Cigarete, alkohol...podigao bih za 500% a ne za 20 RSD kako je navedeno u nekim komentarima ovde!