Bivšoj ženi slao uvredljive i preteće poruke posle razvoda: Sada je prva osoba kojoj će se suditi za proganjanje!

Njemu preti do tri godine zatvora zato što je bivšoj supruzi J. M.  slao uvredljive i preteće SMS poruke

  • 6

Beograđanin V. M.  prva je osoba u Srbiji kojoj će se suditi za novo krivično delo, "proganjanje" koje se od 1. juna nalazi u Krivičnom zakoniku Srbije.

Stariji čovek palacao jezikom maloletnicama i pozivao ih na druženje: Pala prva prijava za polno uznemiravanje

Njemu preti do tri godine zatvora zato što je bivšoj supruzi J. M.  slao uvredljive i preteće SMS poruke.

V. M.  je tokom brakorazvodne parnice na telefon svoje supruge  slao poruke poput "Smradu smardljivi, zapamtićeš me", "Naše dete si stavila u drugi plan", "Nemoj slučajno da si dozvolila nekom drugom da ti se približi".

Takođe, ju je uporno zvao i uznemiravao i noću i danju.

Tužilaštvo je uradilo printskrinove poruka i poziva i utvrdilo da ima osnova za krivično gonjenje. Saslušanje osumnjičenog zakazano je za 15. avgust.

Foto: A. Nalbantjan

Advokat, Svetozar Vujačić navodi da u ovom slučaju ima itekako uslova za zatvorsku kaznu, jer je počinilac direktno ugorzio bezbednost žrtve.

- Ovde je jasno da je V.M. bez odobrenja i mimo volje slao pourke uznemirujućeg sadržaja. Svaki vid preteranog zivkanja telefonom, obasipanja SMS porukama, praćenja ili sačekivanja spada u proganjanje  - navodi Vujačić.

Foto: Marko Todorović

Stručnjaci smatraju da će oštre kazne koje predviđa krivično delo "proganjanje" smanjiti broj brutalnih ubistava, koja su u u poslednje vreme sve češća.

Koordinatorka Sigurne kuće, Vesna Stanojević, navodi da bi u Zakonu o sprečavanju nasilju trebalo da se nađe još ovakvih članova.

- Nažalost kod nas u društvu je je praksa da nakon raskida ili razvoda muškarac ima potrebu da maltretira svoju ženu, preti joj , proganja je, pa čak i da je brutalno ubije. Nasilnici su do sada imali puno slobode, mislim da će ene od sada biti dosta zaštićenije - navodi Vesna Stanojević.

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA