≫ 

Potresni govori na sahrani majora Kalocija: Neka ti je plavo nebo, prijatelju, odleteo si u stroj večne nebeske eskadrile (FOTO) (VIDEO)

U ime klase majora Kalocija, govorio je njegov klasić i prijatelj Vladimir Nikolić, a na sahranu je došao veliki broj školskih drugova stradalog pilota

  • 3

Major Robert Kaloci, tragično nastradali pilot u udesu aviona "supergaleb" G-4, sahranjen je danas na Velikom katoličkom groblju u Somboru uz najviše vojne počasti. Danas u 12 časova održana je i komemoracija majoru Kalociju.

Bio je Mađar, katolik, izjašnjavao se kao Jugosloven i voleo Srbiju više od svih nas: Potresna ispovest druga poginulog pilota (FOTO)

Opraštajući se od kolege pilota na komemorativnom skupu u Narodnom pozorištu u Somboru, komandant Centra za letna ispitivanja Tehničkog opitnog centra potpukovnik Zoran Lunić rekao je da je major Robert Kaloci bio "veliki čovek".

Na komemorativnom skupu u Narodnom pozorištu u Somboru od Kalocija se oprostio veliki broj njegovih prijatelja/ Foto: Telegraf

- Odleteo je u stroj večne nebeske eskadrile vazduhoplovaca, ovenčane slavom i čašću profesije da večno živi - poručio je potpukovnik Lunić.

Na vencu majora Kalocija pisalo je "per aspera ad astra" - težak je put od trnja do zvezda.

Težak je put od trnja do zvezda/Foto: Telegraf

U ime klase majora Kalocija, govorio je njegov klasić i prijatelj Vladimir Nikolić, profesor sa Vazduhoplovne akademije u Beogradu.

- Klaso, reči su suvišne, naši razgovori ostaju u prošlosti, kao i naši životi. Morao si živeti, morao si u kombinezonu natopljenim mirisom kerozina čekati platu za svoj posao, da biste tvoja porodica i ti preživeli. Nisi imao izbora, nisi imao druge mogućnosti, kao mnogi od nas. I javiće se sad oni koji su za tvog života doprineli da za platu preživljavaš, da u mislima letiš, voleći posao, voleći život... Isti ti sad će se javiti, posmrtno. Ako će. Mi tvoji klasići ostajemo sa tobom, ne brini, ima nas i drugačijih od njih.

- Vidimo se gore negde na našim susretima i razgovorima, srešćemo se. Prijatelju, klaso, neću ti se obraćati s onim šablonskim rečima o zemlji. Tvoj izbor i tvoja sreća su bili i ostali nebo. Neka ti je plavo nebo, prijatelju. Ti si za nas živ i živećeš dok postojimo. Hvala ti što nam je život omogućio da se upoznamo i što ćemo se družiti još jednom svi zajedno i nakon njega - rekao je u potresnom govoru Vladimir Nikolić.

Vladimir Nikolić se emotivnim govorom oprostio od Roberta/Foto: Telegraf

Prisutnima na komemorativnom skupu prikazan je i kratak film o majoru Kalociju.

Osim članova porodice, prijatelja i kolega nastradalog pilota, sahrani i komemoraciji su prisustvovali i izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Milorad Veljović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Major Robert Kaloci je sahranjen uz sve vojne počasti/Foto: Telegraf

Major Robert Kaloci obavljao je dužnost opitnog pilota u Centru za letna ispitivanja Tehničkog opitnog centra. Iza Roberta je ostala supruga Snežana i sin Marko.

Pogledajte kako je izgledalo mesto pada aviona:

Daljinac

(j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • somborka

    13. april 2018 | 17:04

    Neka ti je vecna slava,pocivaj u miru koji zasluzujes.A tvom klasicu svaka cast na recima,ima nade da jos uvek ima onih ljudi koji smeju u ovo ludo vreme i da kazu sta misle i osecaju.

  • Bane

    13. april 2018 | 16:24

    Neka mu je večna slava. Al klasic kao na izbornoj konvenciji. Pusti prijatelju politiku svi oni isti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA