Krijumčarili preko Srbije velike divlje mačke, 10.000 zmija, majmune i krokodile: Uhapšen 71 švercer, jedan "pao" zbog slike na Fejsbuku

U akciji su učestvovale policija i carina iz 92 države

  • 3

Sedam medveda, od kojih dva polarna, 14 velikih mačaka - tigrova, lavova i leoparda, 48 majmuna, 10.000 zmija, skoro isto toliko kornjača, 1.000 krokodila, 4.000 pelikana, nojeva, sova i papagaja... Ako ste pomislili da je ovo spisak životinja u nekom Zoo vrtu, prevarili ste se, ovo je samo deo zaplene u okviru operacije "Grmljavina", koju je u maju organizovala Svetska carinska organizacija u saradnji sa Interpolom, piše Politika.

Pokušali da prokrijumčare kokain i marihuanu u lažnim trofejima Svetskog prvenstva u fudbalu

U ovoj operaciji učestvuje i Srbija, mada se u našoj zemlji krijumčarenje divljih životinja uglavnom svodi na tranzit.

U akciji, u kojoj su učestvovale policijske i carinske službe iz 92 države, uhapšena je u maju 71 osoba, a ukupno 1.400 ljudi je identifikovano zbog umešanosti u ilegalnu trgovinu divljim životinjama. Prema podacima Interpola, pored živih životinja, od krijumčara su oduzete 43 tone mesa od medveda, slona, krokodila, kita i zebre, kao i više tona slonovače. Ilegalna trgovina životinjama postala je jedan od najunosnijih vidova kriminala, a prema nekim procenama, promet koji se godišnje u svetu napravi ovim biznisom iznosi i do 10 milijardi dolara. Mnoge životinje uginu tokom ilegalnog prevoza.

Egzotični azijski napitak sa "ukusom" škorpije i još koječime, Foto: Uprava carina

Operacija sprovedena u maju, potvrdila je da grupe za trgovinu divljim životinjama koriste iste kanale kao i kriminalci koji su uključeni u druge kriminalne aktivnosti. Istražitelji su utvrdili da je ova vrsta kriminala tesno povezana sa utajom poreza, korupcijom, pranjem novca i nasiljem.

ŽIVEO SA LISICOM I ŠAKALOM

U žiži interesovanja ovih grupa su skupocene životinje i biljke, čije krijumčarenje omogućava veliki profit. Vrednost ptica varira od 1.000 do 10.000 evra, dok je cena velikih životinja znatno veća.

Dvojica pripadnika snaga bezbednosti uhapšena su u Los Anđelesu u pokušaju da švercuju žive ptice iz Azije u svom prtljagu. Obojica su optuženi za krijumčarenje zaštićenih vrsta i otvorena je međunarodna istraga. Jedan čovek je uhapšen u Izraelu i čeka deportaciju na Tajland, pošto je fotografija iz lova, koju je objavio na društvenim mrežama, dovela do zaplene više životinja u njegovoj kući, uključujući tu lisicu i šakala.

"Spakovan" piton, Printskrin: Youtube/DOUANE FRANÇAISE

Crno tržište divljih životinja snabdeva se najviše u podsaharskoj Africi, Centralnoj i Južnoj Americi, kao i u Aziji, jer su to prirodna staništa retkih i egzotičnih vrsta. Najveća potražnja za retkim vrstama postoji u EU, Americi i Kini. U Keniji je, posle nedavne smrti poslednjeg mužjaka severnog belog nosoroga na svetu, vlada odlučila da svako ko bude posedovao slonovaču ili kost nosoroga bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

ŠEST PREPLAŠENIH MAJMUNA NA HORGOŠU

Pre nekoliko godina, carinici su na Horgošu oduzeli šest preplašenih majmuna. Oni su uspešno zbrinuti u specijalizovanom prihvatilištu u Španiji, nakon što su izvesno vreme proveli u zoološkom vrtu na Paliću. Vrednost jednog takvog majmuna je oko 3.000 evra. Naši carinici pamte i zaplene krokodila u prikolici, kao i zmija, žaba i guštera u kutijama za hranu.

Švercovanje ptica u gaćama, Foto: Profimedia

VIDEO: Pali italijansko-srpski šverceri kokaina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valderama

    1. jul 2018 | 12:58

    Svercovanje ptice u gacama?? Sta ljudima nece pasti na pamet,gospode sakloni

  • Lol

    1. jul 2018 | 23:25

    Kako svercujes lava ili krokodila? Pa nije kolibri da ga stavis u gace.

  • Miroslav

    1. jul 2018 | 17:39

    Ovo mi je najjace "6 preplasenih majmuna na Horgosu" :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA