Verovatno najporaznije fotke dana: Uče mališane od 5, 6 godina da slave proterivanje dece od 5, 6 godina

Nije moralo baš ovako. Stvarno nije

  • 71

Širom Hrvatske deca su slavila progon svojih vršnjaka u Oluji. Ponosno su mahali zastavicama i pozdravljali paradu, verovatno ne znajući da su njihovi preci nemilosrdno prognali s ognjišta svu srpsku decu koja su tada bila manje-više njihovog uzrasta, ne dajući im priliku da ponesu čak ni omiljenog medu.

NAPIŠI MI MAMA, ŠTA SE DESILO: Mislila je da Beograd znači "život", shvatila je da je on prekinut u Krajini! Onda je sinu ispričala priču za sva vremena

Jedno ćebe i par čizmica. Priča koja se krije iza sudbine Srbina koji je bežao od Hrvata će vam slomiti srce (FOTO)

Hrvatska se zdušno trudi da svoj naraštaj zadoji ljubavlju prema domovini, pa od malih nogu uči decu da slave i veličaju "Oluju", koja je za cilj je imala iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti.

Detalj sa ulica Knina Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vojno policijska akcija Oluja počela je 4. i trajala je do 5. avgusta i tokom njenog trajanja hrvatske snage su ubile najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti a proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine.

Dok se u Srbiji 4. i 5. avgust obeležavaju komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane u toj akciji, u Hrvatskoj se Oluja obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

Opšte veselje i kod mališana rođenih posle 2010. godine Foto: Tanjug/Tanja Valič

Za Srbiju, zločinačka operacija "Oluja" je najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koje su se dogodilo u ratovima na prostorima bivše SFRJ, a u kojem su oko 62 odsto žrtava bili civili, među kojima i deca uzrasta kao hrvatski mališani koji danas slave Oluju.

Srpska deca uplakana napuštaju Knin 1995. godine Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Nakon proterivanja zabeležena su paljenja, pljačke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoje domove.

Broj izbeglih Srba različito se procenjuje - hrvatski izvori imaju podatak od 90.000 ljudi, UN o 150.000, a srpski o najmanje 250.000.

Mališani imaju prilike da kupe i plastične puške u Kninu Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ovoj deci sa današnjih fotografija sigurno nikada niko neće ispričati priču o Petrovačkoj cesti kod mesta Bravsko na teritoriji Republike Srpske, kada je 1995. godine u naletu hrvatskih "zračnih vitezova" poginulo 9 civila, a među njima četvoro dece stare od 6 do 13 godina.

Foto: Profimedia/Corbis

Hrvatskim mališanima niko neće reći da su stradali Jovica, Nevenka, Darko i Žarko, ali će ih učiti da slave Dan pobede. Pobede, nad čim?

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzeronimo

    5. avgust 2017 | 15:54

    Praštaj,NE ZABORAVLJAJ brate SRBINE.Mi se utrkujemo ko ce vise da pljuje Srbiju a oni velicaju sve njihovo.Mi kupujemo njihovu robu idemo na njihovo more trcimo na koncerte njihovih pevaca....A oni bojkotuju sve Srpsko i iz Srbije.Budimo braco nacionalisti koliko su Nemci,Francuzi,Englezi pa i oni.Postujem druge ali ne dam na sebe i svoje.

  • Kalina

    5. avgust 2017 | 14:39

    uvek nas je kostao taj nas inat..

  • Neko

    5. avgust 2017 | 15:01

    Bog sve vidi!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA