Život običnog čoveka na Balkanu: Živi na selu i greje se na šporet, ukrali su mu identitet, ali ide na sud zbog neplaćenih računa (FOTO)

Birokratska problematika trese i Makedoniju...

  • 3

Gute Milenkovski, žitelj skopskog sela Marino, koji nikada nije imao stan u Skoplju, a u selu gde živi nema centralno parno grejanje, u oktobru će morati da se pojavi pred sudijama Osnovnog suda Skoplje 2, iako je dokazao da mu je zamenjen identitet sa čovekom istog imena i sličnog prezimena, koji je pre sedam godina imao neplaćeni dug za parno grejanje prema Toplani Skopje Sever AD.

Zlatko je sišao u bunar da uključi pumpu za vodu: Nikada nije izašao. Njegovo telo pronašao je komšija, a razlog smrti je bizaran!

Milenkovski prima socijalnu pomoć i ne zna kako će platiti advokata da bi dokazao da su mu Toplana Skopje Sever, Osnovni sud Skopje 2 i MUP ukrali identitet i teraju ga da plati račun za parno, koji nikada nije napravio.

Zbog neplaćenog starog duga, Toplana Skopje Sever je još 2010. godine Osnovnom sudu Skopje 2 podnela tužbu protiv Guteta Milanovskog iz Skoplja. Na tužbi je bila navedena samo adresa – ul. Lazo Trpovski i broj stana dužnika, ali bez matičnog broja, što je nedozvoljivo prema Zakonu o parničnom postupku.

Uprkos tim nedostacima, Osnovni sud Skoplje 2 je prihvatio tužbu, a Građanski sud doneo presudu na štetu dužnika. Međutim, umesto kod pravog dužnika Guteta Milanovskog iz Skoplja, sudski izvršilac je pre tri meseca zakucao na vrata Guteta Milenkovskog u skopskom selu Marino, gde nikada nije ni postojalo gradsko centralno parno grejanje.

Čim je dobio presudu, još uvek u šoku, Gute Milenkovski je odjurio u Osnovni Sud Skopje 2 veleći im da je sud napravio grešku sa njegovim identitetom, da nema niti je ikada imao stan u gradu, da živi u selu Marino i da tamo nema parnog grejanja.

Foto: sdk.mk

U sudu su mu hladno odgovorili da to nije njihov problem i da, ako misli da nije „osoba na aktu za izvršenje“, nađe advokata i podnese prigovor.

- Pre tri meseca dobio sam izvršnu presudu da dugujem i treba da platim stari račun za parno i sudske troškove. Dobio sam infarkt. Pritisak mi je skočio na 220, i od tada sam na kardiologiji. Ja sam siromah čovek. Primam 1.200 denara mesečno socijalnu pomoć. Sa čime da platim advokata? Ne znam ko je dao moje podatke i ko me je uvukao u sve ovo. Imam izvod iz Matičnog, potvrdu iz Opštine, iz Katastra... Sve ove institucije mogu da potvrde da nikada nisam živeo u ulici Lazo Trpovski u Skoplju, požalio se Gute Milenkovski novinarima portala Sakam da kažam.

U očaju, mučeni čovek je zatražio pomoć od Narodnog pravobranioca, koji su odmah stupili u akciju.

- Poslali smo dopis Toplani Skopje Sever AD u kome smo zahtevali da nam kažu sa kojim licem su sklopili dogovor. Ukazali smo im da osim sličnosti u imenu, ovaj čovek Gute Milenkovski iz sela Marino nema nikakve druge veze sa osobom Gute Milanovski iz Skoplja, veli za portal sdk.mk, Zoran Bilbilovski, državni savetnik u kancelariji Narodnog pravobranioca.

Ubrzo su dobili odgovor iz Toplane da je pravi dužnik Gute Milanovski iz Skoplja i da je on već platio svoj dug i da više ništa ne duguje.

Nakon toga, Narodni pravobranilac je prošlog meseca od Toplane zatražio da povuku tužbu. Obećali su su da će je povući, ali to nisu uradili, pa će se Gute Milenkovski u oktobru morati da pojavi pred sudijama Osnovnog suda Skoplje 2, iako je dokazao da mu je bio zamenjen identitet sa čovekom istog imena i sličnog prezimena iz Skoplja, koji je već platio svoj dug za parno grejanje.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Markoni

    8. avgust 2017 | 21:02

    Banana država u pokušaju!

  • ATIMUS

    9. avgust 2017 | 07:11

    Treba izbegavati ljude koi se greju na sporet smederevac a zive u beogradskim zgradama.....znaci pre legitimisanja pitati koju vrstu grejnog tela koristi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA