≫ 

Tuđman je i posle 18 godina za hrvatske političare "vizionar koji ih je oslobodio": Ovo je istina o njegovoj bolesti i smrti (FOTO)

Plenković je rekao da je Tuđmanova državnička politika 90-tih godina u dijalogu sa međunarodnom zajednicom omogućila mirnu reintegraciju hrvatskog podunavlja, i dodao da su vojnim akcijama Bljesak i Oluja oslobođeni veliki delovi Hrvatske i pritom promenjena ravnoteža snaga u BiH

  • 14

Hrvatska danas obeležava 18. godišnjicu smrti prvog predsednika Franje Tuđmana, koji je poslednjom haškom presudom posthumno označen kao vođa udruženog zločinačkog poduhvata u Bosni i Hercegovini.

Sramna izjava hrvatskog premijera: Pod Tuđmanovim vođstvom smo stekli slobodu!

Delegaciju njegove HDZ na Mirogoju predvodio je predsednik stranke i aktuelni premijer Andrej Plenković, koji je nakon polaganja venaca istakao Tuđmanovu "vizionarsku, okupljajuću, državničku politiku", koja je, kako je rekao, u nezahvalnim međunarodnim okolnostima vodila Hrvatsku prema oslobođenju u ratu.

Plenković je rekao da je Tuđmanova državnička politika 90-tih godina u dijalogu sa međunarodnom zajednicom omogućila mirnu reintegraciju hrvatskog podunavlja, i dodao da su vojnim akcijama Bljesak i Oluja oslobođeni veliki delovi Hrvatske i pritom promenjena ravnoteža snaga u BiH, prenosi Hina.

Foto: Tanjug/HINA - DARIO GRZELJ

Na Mirogoju, gde je Tuđman sahranjen, jutros su se okupili gotovo svi ministri aktualne vlade, članovi HDZ, bivši njegovi saradnici, mnogi generali, predstavnici Grada Zagreba s gradonačelnikom Milanom Bandićem, a venac je položila i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona je povodom godišnjice Tuđmanove smrti izjavila da se hrvatski narod i svi hrvatski državljani s poštovanjem i zahvalnošću sećaju svog prvog predsednika.

Foto: Tanjug/HINA - DARIO GRZELJ

- Duboko verujući u svoj narod, ujedinio je domovinsku i iseljenu Hrvatsku na programu ostvarenja istorijskog cilja - stvaranja slobodne i nezavisne hrvatske države. Bio je čovek jasne političke vizije, strateg i državnik - navodi se u saopštenju kabineta predsednice.

Pravosnažna presuda Haškog tribunala šestorici čelnika Herceg-Bosne utvrdila je da je Hrvatska izvršila međunarodnu agresiju na BiH, te da je na čelu sa tadašnjim državnim vrhom, pre svega predsednikom Franjom Tuđmanom, počinila udruženi zločinački poduhvat sa ciljem etničkog čišćenja dela BiH.

Cela istina o Tuđmanovoj bolesti i smrti

Celu istinu o njegovoj bolesti objavio je danas vecernji.hr.

Foto: Tanjug/FaH/Lana Slivar Dominic

"Vrativši se iz Vatikana, dva dana ostao kod kuće. Nije mogao da zaspi od jakih bolova u trbuhu.

Bila je već duboka noć kad je zazvonio telefon u domu Ankice Tuđman. Odmah joj je bilo jasno da vest nije dobra. Digla je slušalicu i začula tužan glas sina Miroslava: "Tata je umro." "Kada?" "U 23.15. Bio sam uz njega." Sela je suprugov radni sto, pogledala njihovu zajedničku fotografiju i počela da plače.

"Suze su se slivale niz lice. Kao da sam ih celi život skupljala za taj nesrećni dan. Posle četrdeset dana bolničkog lečenja izgubila sam supruga. (...) Na poslednji put, onaj bez povratka, otišao je bez mene: 10. decembra 1999. godine ostala sam bez svog supruga, moja odrasla deca bez oca, unuci bez Dede, a hrvatski narod bez čoveka s kojim je stvorio nezavisnu samostalnu državu Hrvatsku" - stoji u autobiografiji Ankice Tuđman "Moj život s Frančekom".

Preminuo na 7. spratu Kliničke bolnice Dubrava, gde je proveo 40 poslednjih dana svog života.

Svih 40 dana i noći uz njega su bili upravnik bolnice dr Velimir Božikov, časna sestra Beatrica Kvakar i medicinske sestre Melita Mesar, Natalija Žmegač i Manda Bagić.

Dobro podneo dijagnostičke procedure

Predsednik Tuđman s teškom se bolešću suočio se tri godine ranije, nakon redovnog sistematskog pregleda.

- Dijagnoza je bila karcinom kardije, a kardija je spoj jednjaka i želuca. Tuđman je imao izvr­stan tim lekara oko sebe. Nazvali su me i rekli da su otkrili veliki paket limfnih čvorova, što znači da je negde maligni tumor. Odmah smo uradili gastroskopiju, utvrdili gde je tumor i ja mu predložim plan terapije – objašnjava Hebrang.

- "Predsedniče, bitka nije izgubljena." Ali on me drugi dan nazove i kaže da ide u kliniku Walter Reed. A mi smo bolji od Walter Reeda! U vojnu bolnicu Walter Reed u Vašington Tuđman je otputovao 11. novembra 1996. i u Americi ostao 12 dana. S njime su bili lekari Branimir Jakšić i Stepan Kranjčević, sin Miroslav i supruga Ankica, koja će posle zapisati kako je Tuđman dobro podneo ispitivanja, ali je želeo da se što pre vrati u Hrvatsku. Nakon sedam dana boravka u bolnici sastali su se s konzilijumom lekara sastavljenim od pet članova. Američki internista bio je otvoren do kraja:

- "Mi smatramo da operacija želuca može samo da iscrpi organizam, a neće dati rezultate. Vaše je zdravstveno stanje vrlo ozbiljno. Vi, predsedniče, po našoj proceni, s ovim stanjem karcinoma možete živeti još šest do devet meseci." Tuđman je vest prihvatio ne pokazujući emocije, lekarima je postavio nekoliko pitanja, a supruzi Ankici posle je rekao: "Biće dobro, pitaćemo za mišljenje i druge lekare. Boriću se s bolešću. Imam snage za to. Imam motiva, puno razloga da još poživim. Još Hrvatska nije potpuno slobodna. U ovim trenucima trebaće mi pomoć svih: saradnika, porodice, a posebno tvoja." Tuđman se iz Amerike vratio 23. novembra 1996. i na zagrebačkom aerodromu održao svoj čuveni govor o crnim, žutim i zelenim vragovima. U svoju kancelariju odmah je pozvao Hebranga.

– Sastanemo se u četiri oka, baci mi na sto papire iz Walter Reeda. Sukus, potvrdili su našu dijagnozu, jednokratno ga ozračili i rekli da ne preporučuju nikakvu terapiju jer bi mu ta terapija toliko smanjila kvalitet života da ne bi mogao da završi državničke poslove. Vratim mu papir i kažem: "Ja garantujem tri godine, a možda i više. Predlažem hemioterapiju." "Ha, ti protiv Walter Reeda" - priseća se Hebrang.

Šetalište sa spomenikom u Makarskoj Foto: Wikipedia / Hedwig Storch

"Da, ja mislim da znam više. Imam specijalizaciju iz radioterapije i onkologije. To je vojna bolnica, a vojne bolnice nikad nisu imale nivo civilnih." Bio je u dilemi hoće li verovati jednom Walter Reedu ili svom ministru, profesorčiću na fakultetu. Kažem: "Predsedniče, razuveriću vas kao i uvek dosad." "Opet ćeš ti biti u pravu, je li?" Kažem: "Hoću. Dobićete pet vrhunskih svetskih onkologa, svaki će doći na dva sata u Zagreb i svi će besplatno raditi. Možemo da priuštimo da im platimo avionsku kartu." Ali,  Tuđman na hemiterapiju nije pristajao. Četvorica svetskih stručnjaka nisu uspeli da ga razuvere, a tada u Zagreb dolazi peti, čuveni svetski onkolog dr Filipe Ružier, koji je tada bio lekar francuskog predsednika.

S hemioterapijom se složio i Ružier, koji je takođe smatrao da mu se može produžiti život i da može još nekoliko godina kvalitetno živeti. I ulazi Ružuer kod predsednika, na vratima se okrene i na engleskom me pita: "Ima li tvoj predsednik neki ludi hobi?" "Ima, tenis." On pucne prstima i kaže: "Yes!" Prođe pola sata, sat, mi napolju strepimo. Otvaraju se vrata, a Tuđman širi ruke: "Hajde, opet je po tvojem." Ružier je posle ispričao Hebrangu kako je pridobio Tuđmana za hemioterapiju:

Foto ilustracija: Wikipedia, Tanjug, Youtube

"Prvo sam mu rekao da su njegov ministar i konzilijum u pravu, da bih i ja tako odlučio, ali vidim da ne ide. I onda sam mu rekao: "Predsedniče, igrate meč protiv najjačeg protivnika u životu, uputio vam je najjači udarac koji se može zamisliti, a šansa da ga vratite je mala. Hoćete li pokušati?" A on će: "A, bogamu, naravno!" "E, to vam je hemioterapija!"

- Za dva dana počeli smo terapiju, za nedelju dana tumor se otopio, Tuđman ide u novi predsednički mandat, pobeđuje i završi mirnu reintegraciju - priča Hebrang.

Predsednikova bolest i lečenje bili su u to vreme tabu tema. Hrvatska javnost nije bila upoznata ni s dijagnozom, ni s dolaskom stranih lekara".

Ceo tekst možete pšročitati OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug/ Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veliki vizionar

    10. decembar 2017 | 17:33

    Devedesetih, rece da ce lepa njihova za dve godine postati Svajcarska. Sta bi od toga? Banana drzava

  • Wien

    10. decembar 2017 | 19:37

    Tudjman i Pavelic su imali istu viziju...

  • čega se pametan stidi

    10. decembar 2017 | 17:38

    Time se budala ponosi... U suštini, sažaljevam narod koji nema drugačije junake. I pitam se šta treba da se desi da se osveste i potrude da speru ljagu sa svoje duše...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA