Kanadski vojnik pronašao dečaka iz Bosne kojeg je upoznao tokom rata: Razmišljao je o njemu 24 godine gledajući jednu zajedničku fotografiju (FOTO)

Vojnik Džastin Fraj je stupio u kontakt s Amirom Bajramovićem s kojim je jedina veza bila njihova zajednička fotografija

  • 8

Kanadski vojnik Džastin Fraj 1994. godine služio je u jedinici UNPROFOR-a u ratom okovanoj Bosni, tačnije u Visokom i tamo je upoznao dečaka Amira. Ubrzo su se sprijateljili, a 24 godine kasnije, zahvaljujući društvenim mrežama i angažmanu novinara lokalnog portala, Fraj je stupio u kontakt s Amirom s kojim je jedina veza bila njihova zajednička fotografija. Sad planiraju da se sretnu ponovo.

Dirljiva ljubavna priča u domu za stare: Anđa i Milovan su se upoznali u srednjoj školi, a sudbina ih spojila posle 62 godine

SIMBOL RATNIH GODINA

- Živeo sam u Visokom, severozapadno od Sarajeva. Naš kamp zvao se CANBAT 2. Jedna od mojih odgovornosti bilo je i osiguravanje sletišta za helikoptere UN-a. Pored samog sletišta bilo je nekoliko kuća, a svaki put kada smo ga osiguravali, iz tih kuća na ogradu je dolazio jedan mali dečak. Ubrzo sam se sprijateljio s njim, njegovo ime bilo je Amir. Počeo sam da donosim neke slatkiše Amiru. Moja mama je poštom slala stvari za njega, slatkiše, olovke, flomastere i sat. Sećam se koliko je samo bio uzbuđen zbog tog sata - napisao je Džastin na Fejsbuku, pošto je saznao da je Amir živ.

Kanadski vojnik je, kako kaže, često razmišljao o BiH i o Amiru, koji mu je postao simbol tog perioda života.

- Čuvao sam njegovu sliku. Često sam se bavio mišlju da ga pronađem i vratim se u Bosnu - napisao je na Fejsbuku.

Srećom, Džastin i Amir su stupili u kontakt putem društvenih mreža, a prema svemu sudeći, sledi ponovni susret nakon duge 24 godine, piše Dnevni Avaz.

Danas Amir Bajramović (32) živi u Švedskoj i ima svoju porodicu i decu. Takođe se o svemu oglasio na Fejsbuku.

NIJE LAKO BITI ČOVEK U VREME RATNOG LUDILA 

- Te 1994. godine životi Bosanaca bili su ispunjeni tugom, bolom i strahom. U tom vremenu, kada je bilo lakše plakati nego smejati se, jedan divan vojnik i pre svega čovek činio je da lice jednog malog dečaka bude nasmejano. Danas taj dečak ima 32 godine i postao je otac, a svoje dete učiće da bude dobra osoba kakav je Džastin. Nije lako bilo biti čovek u vremenu ratnog ludila, gde je i tvoj život bio takođe ugrožen. Ali, za Džastina to nije bio problem! Zato mi je drago da smo se posle 24 godine ponovo povezali. Dragi moj prijatelju, želim tebi, tvojoj mami i celoj tvojoj porodici čitav svet sreće i hvala vam na svemu što ste učinili za mene i svu drugu decu - napisao je na Fejsbuku, pritom označivši Džastina, kao i njegovu majku.

Pogledajte naš prilog o tome kako će izgledati novi srpski vojnik:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko85

    20. januar 2018 | 21:55

    Eto Džastine koliku si mu uslugu učinio. Toliko mu je lijepo u toj Bosni da se preselio živi u Švedskoj.

  • Da da

    20. januar 2018 | 23:57

    Savest je čudo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA