≫ 

Preminuo vlasnik hrvatskog "Jutarnjeg lista"

Marijan Hanžeković bio je advokat, mason, predsednik KK Zagreb, osnivač tamošnjeg košarkaš saveza, ali je bio aktivan i u politici

  • 1

Marijan Hanžeković, poznati hrvatski advokat i vlasnik "Jutarnjeg lista", preminuo je u 66. godini života.

Preminuo osnivač Ikee: Četvrti najbogatiji čovek planete, sa 17 godina stvorio moćnu kompaniju, priznao saradnju sa nacistima

- Ja sam advokat po pozivu. Jedan od onih dosadnih koji je još u osmogodišnjoj školi znao što hoće. Ali sam mislio da je to romantičniji poziv, da je to borba za pravdu. Ali pravo i pravda su dva različita pojma. Pravde ima koliko i ljudi. Svako ima neku svoju pravdu. Ona je lična, a pravo je čista logika - rekao je u jednom od retkih intervjua.

Marijan Hanžeković rođen je 18. januara 1952. u Zagrebu. Nakon osnovne škole upisao je gimnaziju, a 1975. zagrebački Pravni fakultet.

Pravo je završio u roku, a već 1978. otvorio je advokatsku kancelariju. Početkom 80-ih bio je angažiran u velikim predmetima privrednog kriminala.

Advokatsko društvo Hanžeković, Radaković & Partneri osnovao je sa kolegama 1994. Kasnije je preimenovano u Advokatsko društvo Hanžeković & Partneri i danas je najveća advokatska kancelarija u Hrvatskoj sa oko 200 zaposlenih.

Tokom celog radnog veka bio je angažovani član Hrvatske advokatske komore, a od 1994. do 2000. godine je bio njen predsednik.

Printskrin: Youtube/Dalicom TV

Uz advokaturu, Hanžeković je pratio biznis - u njegovom vlasništvu bila je štedionica Zlatni most, a u jednom je trenutku ušao i u vlasničku strukturu Dinersa za koji je do tada radio kao advokat.

U maju 2014. od Hipo banke preuzima vodeću medijsku firmu EPH, koja se tada nalazi u predstečaju. Godine 2016. firma koju čine Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Globus, Gloria, menja ime u "Hanza Media".

Marijan Hanžeković bio je prisutan i u politici, godinama je bio u HSLS-u.

Bio je posvećen i sportu, voleo je košarku i jedrenje. Od 2000. godine bio je predsednik Košarkaškog kluba Zagreb, bio je osnivač Hrvatskog košarkaškog saveza, a angažiran je bio i oko Dinama.

Nije skrivao da je mason i član Trilaterale. Bio je kolekcionar i mecena, vlasnik Zbirke Hanžeković. Suprug je i otac dve odrasle ćerke.

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina/slobodnabosna.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA