Ova baka (83) je prva u svom selu obukla pantalone i sela za volan: I danas vozi, sa jednim bubregom - jer je drugi poklonila bratu (FOTO)

Fadila je kazala da je za 52 godine vozačkog staža platila samo dve saobraćajne kazne

  • 2
starica, baka, baba, vožnja, automobil, auto, kola, vozac, bmw Foto: Pixabay

Fadila Ikanović iz Živinica ima 83 godine i još aktivno vozi auto, nakon što je celokupni radni vek provela kao automehaničarka.

Najstarija srpska jutjuberka je superbaka Lepa (80): Obožava Fejs, a ne odvaja se od laptopa koji je zaradila u kockarnici u Americi (FOTO)

"Nezavisne novine" navode da je ova baka bila prva žena koja je 1966. godine položila vozački ispit u Živinicama, išla je na relije, a takođe je bila i prva žena koja je u tom gradiću u severoistočnoj Bosni počela da nosi pantalone, rušeći društvene predrasude.

Navodi se da je Fadila imala osmoro braće i sestara i svi su završili neke zanate, ona je htela da se školuje za automehaničara, ali je rodbina ubedila majku da to nije za ženu. Fadilu su upisali u tadašnju trgovačko-tekstilnu školu koju je uspešno završila, nakon čega je diplomu darovala rodbini, a ona sa bratom počela da popravlja automobile.

- Naradila sam se kao automehaničar. Cele Živinice znaju da ja to znam i razumem se. To je bila moja velika želja i meni nije bilo to teško. Stvarno sam se naradila puno. Namenjala sam se i kola i kombija, svega - rekla je Fadila banjalučkom listu i dodala da ni sama ne zna koliko je autom prešla kilometara.

Pogledajte video-snimak o baki Fadili:

Fadila je kazala da je za 52 godine vozačkog staža platila samo dve saobraćajne kazne. Kako kaže, išla je na brojne reli trke, sa kojih nosi prelepa sećanja.

- Obavezno reli. To je bilo auto-moto društvo iz Živinica. Sutjeska, Novi Sad, Brčko... Svugde. Volela sam najviše stara kola da kupim. Samo sam jednom kupila ''stojadina''. U Beograd otišla i uplatila ga 1975. godine. Malo sam ga vozila, deca su više. Ja volim kombije - kazala je ova vitalna starica.

Navodi se da Fadila automobil vozi bez ikakvih problema iako je već zašla u devetu deceniju života i živi sa jednim bubregom, jer je drugi dala bratu.

- Kada bih primetila da bi mi se malo zavrtoglavilo, ne bih sela više za volan. Obišla sam ja celu Nemačku kolima i celu bivšu Jugoslaviju. Nema mesta i sela gde ja nisam bila. U svakom selu sam napravila po jednu kuću - ispričala je kroz smeh.

Foto: Telegraf

"Nezavisnim" se pohvalila i da zna da lepi keramiku, kreči zidove i pravi od drveta razne predmete.

Njena ćerka Mirzeta Ikanović kazala je da je ponosna na majku koja je svestrana žena.

- Ona pravi kućice za ptičice, za kuce, stolice. Poklanja to. Uvek ima neku zanimaciju. Onda postavi cirkular na sto i kaže: Hajde, Mirzeta, da prerežemo ovu dasku. Ja kažem: Ne, ne. Ne smem. Nisam ja za to i te fizičke poslove - rekla je Mirzeta i dodala da ni sijalicu u kući nikada nije promenila, jer je to radila uvek Fadila.

VIDEO: Pogledajte snimak o baki koja je studentu poklonila skok iz aviona:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA