Zaustavite razaranje naših radnih i drugih prava: Ženska mreža protestovala ispred zgrade hrvatske vlade (FOTO) (VIDEO)

Na protestu organizovanom povodom Međuarodnog dana žena pod nazivom "Blagajnica bi na more", udruženje je pozvalo vladu da "zaustavi rastakanje radnih i drugih prava žena"

  • 4

Udruženje Ženska mreža Hrvatske protestovala je danas ispred zgrade vlade, kojoj su predale zahtev sa nužnim merama unaređenja stanja njihovih radnih prava koja se, kako kažu, kontinuirano krše.

Dan žena u znaku protesta širom sveta: U Španiji štrajk železnice, na Filipinima dame digle glas protiv predsednika (FOTO)

Na protestu organizovanom povodom Međuarodnog dana žena pod nazivom "Blagajnica bi na more", udruženje je pozvalo vladu da "zaustavi rastakanjee radnih i drugih prava žena".

Foto: Tanjug/Hina/Lana Slivar Dominic

- Žene u trgovinama, pogotovo blagajnice, potpisuju petogodišnji ugovor o tome da neće otvoreno govoriti u kakvim uslovima rade. Zbog toga, mi koje nismo blagajnice, došle smo ovde danas da odamo počast ženi koja je dobila otkaz zbog dve ''šnite'' pršuta.

Odajemo počast onoj ženi koja je svoju platu morala da potroši upravo u onoj trgovini u kojoj radi i svim onim bezimenim ženama koje strepe za svoju egzistenciju i neće progovoriti o tome kako im je na radnom mestu - navele su učesnice.

Foto: Tanjug/Hina/Lana Slivar Dominic

One od vlade traže donošenje zakona koji će štititi zviždačice i zviždače, provođenje redovnog finansijskog nadzora nad poslovanjem korporacija, trgovačkih lanaca, posebno strateških firmi, jasnije istraživanje ograničavanja rada na određeno vreme i sistemsku kontrolu istog, obavezan roditeljski dopust za očeve u trajanju polovine ukupnog roditeljskog dopusta i izjašnjavanje vlade o ovim zahtevima".

U Ženskoj mreži Hrvatske kažu, pozivajući se na statističke podatke, da su žene obrazovanije od muškaraca, ali da su istovremeno manje plaćene.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosovo je Srbija

    8. mart 2018 | 15:06

    U Srbiji trudnicama nedaju da sede kući i bez stresa rode dete nego da rade i to punom parom nikad gore nije bilo

  • Realan

    8. mart 2018 | 15:23

    Čekaj zar nismo svi ugroženi a ne samo žene ?

  • Abcd

    8. mart 2018 | 15:09

    Ja jos nisam video zenu u rudniku da kopa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA