≫ 

Ova 4 grada prava su Meka za sezonce: Dalmacija vapi za ljudima, evo koji poslovi su najkritičniji

Poslodavci u Hrvatskoj ove godine mogu da zaposle 31.000 stranih radnika, od kojih će 4.660 posao naći u turizmu

  • 1

Prema najnovijim podacima, Dalmacija u Hrvatskoj predstavlja obećanu zemlju za sezonske radnike, kako za hrvatske, tako i za radnike iz regiona. Sezonci su do sada najlakše nalazili poslove u Splitu, Dubrovniku, Zadru i Šibeniku, a i ove godine mogu da očekuju uspeh, jer se predviđa još bolja turistička sezona na primorju.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, nešto više od 36.000 sezonaca, koliko ih je prošle godine radilo u Hrvatskoj, osim u turizmu, posao su našli i u trgovini, poljoprivredi i građevinarstvu. Ipak, najveći procenat njih jeste radio u turizmu.

>>>Sloveniji hronično fale radnici, a pred turističku sezonu 5.000 ljudi: Traže sezonce iz Srbije i Bosne

Najveća potražnja je za konobarima, kuvarima i čistačima Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslodavci u Hrvatskoj ove godine mogu da zaposle 31.000 stranih radnika, od kojih će 4.660 posao naći u turizmu. Najveća potražnja, kada su u pitanju sezonci iz inostranstva, vlada za pomoćnim radnicima, pa zbog toga hrvatski ugostitelji ove godine mogu da zaposle 3.715 stranih konobara, kuvara i čistača.

Koliko bi ljudi ove godine moglo da radi na sezonskim poslovima u Hrvatskoj, a naročito u Dalmaciji, nije lako proceniti, ali tamošnji ekonomisti su uvereni da će ih biti više nego prošle godine.

- Teško je proceniti koliko će sezonaca raditi, ali sigurno će u Dalmaciji biti više sezonskih radnika nego prošle godine, jer rastu kapaciteti i potražnja je sve veća i veća, a mi igramo na turizam, što nije dobro za ukupnu ekonomiju - za Slobodnu Dalmaciju rekao je ekonomista Damir Novotni, koji ističe da je naveća potražnja za sezoncima u oblasti turizma i poljoprivrede.

Prošle godine nedostajalo je radnika za branje plodova, vinogradarstvo i voćarstvo Foto: Telegraf

Kako je naveo, prošle godine je bio vrlo primetan nedostatak sezonaca, kojih je osim u turizmu, falilo i za branje plodova, vinogradarstvo i voćarstvo, ali i za ostale poljoprivredne radove. Nedostatak sezonaca bio je primetan i u građevini. Novotni ističe da je dobar deo od 177.000 nezaposlenihh u Hrvatskoj, zapravo nezapošljiv.

- Nezapošljivi su i ne žele da prihvate slabo plaćene poslove, a većina prijavljenih na zavodu radi u sivoj ekonomiji koja u Hrvatskoj čini oko 30 odsto ukupne ekonomije i to nikad niko nije želeo da očisti. Imamo formalno prijavljene, ne žele da rade jer primaju socijalnu pomoć ili rade u sivoj ekonomiji - tvrdi Novotni.

VIDEO: Državni posao zamenili su neobičnim zanimanjem na selu

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    9. april 2018 | 13:17

    Ko hoce da radi on nije na grbači države,a ko nece on nece i na kraju postane soc.slučaj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA