Izglasana ratifikacija Istanbulske konvencije u Hrvatskoj: Protivnici tvrde da iza nje stoje masoni i sotona (VIDEO)

Većinom glasova, Hrvatski sabor ratifikovao je danas Istanbulsku konvenciju, nakon čega se salom prolomio aplauz

  • 1

Hrvatski sabor izglasao je danas ratifikaciju Istanbulske konvencije. 110 zastupnika glasalo je za ratifikaciju Istanbulske, 30 protiv, a dva su bila uzdržana. U četvrtak je u Splitu održan protestni skup protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, na kome su učesnici uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni" i pretili pristalicama vladajućeg HDZ-a.

Suština Istanbulske konvencije je, poručuje Vlada, sprečiti nasilje nad ženama i nasilje u porodici. Po podacima policije, između 2013. i 2017. u Hrvatskoj je bilo 195 ubistava, broj ubijenih žena bio je 91.

Hrvatski poslanik vređao koleginicu jer je u Saboru pričala na srpskom: Uplatite neki kurs (VIDEO)

Njenim potvrđivanjem, ističe Vlada, osnažiće se pravni, institucionalni i finansijski okvir radi suzbijanja neprihvatljivog i društveno kažnjivog nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Iz Vlade insistiraju kako nema pravne obaveze priznavanja trećeg pola ni redefinicije braka.

- Nema pravne obaveze da se u nastavne planove uvodi sadržaj koji bi se kosio s vrednostima koje delim, tih obaveza nema, ne postoje - tumačio je nedavno u Saboru premijer Andrej Plenković.

Hrvatski premijer Plenković Foto: Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic

Potvrdio je kako je ratifikacija Konvencije politička volja Vlade da će time osnažiti pravni i institucionalni okvir za sprečavanje nasilja u porodici.

Uz zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, Sabor je prihvatio interpretativnu izjavu u kojoj se navodi da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, da njene odredbe ne sadrže obavezu uvođenja "rodne ideologije" u hrvatski pravni i obrazovni sistem i da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava, posebno onima o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

NA SKUPU PROTIV IK "ZA DOM SPREMNI", PRETNJE HDZ-u

Na splitskoj Rivi je u četvrtak održan veliki protest protiv Istanbulske konvencije, na kome su učesnici uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni" i pretili pristalicama vladajućeg HDZ-a.

Organizatori tvrde da se na skupu okupilo 70.000 ljudi, policija još nema zvaničnu procenu broja demonstranata, a portal Index.hr navodi da ih je bilo oko 15.000.

Protest je obeležilo uzvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i učestalo pominjanje Domovinskog rata i Franje Tudmana, ali i otvorene pretnje HDZ-ovcima koji će danas u Saboru glasati za ratifikaciju Istanbulske konvencije, preneli su hrvatski mediji.

U više navrata im je poručeno da će ih, ukoliko budu glasali za ratifikaciju, smeniti na sledećim izborima.

Okupljeni su pevali "Zovi, samo zovi" i uzvikivali "U boj, u boj", "Izdaja, izdaja" i "Hoćemo izbore".

Među mnogim natpisima koje su nosili, navela je Hina, bio je i "Andrej Plenković za Pupovca suvo zlato, za državu i narod živo blato", portret Plenkovića s natpisom "Izdaja", "Zaštitite porodicu" ,"Isus Hrist više od IK" i drugi.

Sa govornice se moglo čuti da "Hrvatska treba suverenisticku politiku, poput suseda Mađara", kao i da "ratifikacija Istanbulske konvencije neće zaštititi žene od nasilja", a da je "pol biološki određen kao muški i ženski, a pol i rod su isto".

Protest je organizovala Građanska inicijativa Hrvatska protiv Istanbulske konvencije.

Sanja Bilač iz te inicijative rekla je da ovo nije samo protest, već "jedan jasan i glasan stav građana protiv politike aktualne vlade", koji je prerastao inicijalnu ideju.

Ona je pre početka protesta objasnila da Istanbulska konvencija u ovom trenutku i nije najveće zlo.

- U ovome trenutku ne razmišljamo o ratifikaciji, ali ne mislimo da je to najgore. Zasto? Zato što smo fokusirani na najbolje. Verujte mi, ovaj trenutak na Rivi, u 18 sati biće nešto najbolje što je Hrvatska doživela od zajedništva iseljene Hrvatske, od našeg prvog predsednika dr. Franje Tuđmana. I ta činjenica da će se ljudi okupiti, da će biti zajedno, da prolaze tu mentalnu i psihološku promenu je nešto najdivnije što će se dogoditi. I to je važno - smatra Bilač.

KO STOJI IZA ISTANBULSKE KONVENCIJE?

Reporeti Indexa razgovarali su sa ljudima koji su se okupili na protestu protiv Istanbulske konvencije. Pitali su ih ko, po njihovom mišljenju, stoji iza Istanbulske konvencije i šta je najgore što će se dogoditi kad i ako sabor ratifikuje Istanbulsku.

Među odgovorima moglo je da se čuje da iza nje stoje "masoni, pederi, lezbijke i ološ sotonski", dok je jedna gospođa rekla kako je ona "zlo za Hrvatski narod".

Šta su još rekli protestanti pogledajte u snimku:

ŠTA JE ISTANBULSKA KONVENCIJA?

Istanbulska konvencija je skraćeni naziv za Konvenciju Veća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Veće Evrope prihvatilo ju je 11. maja 2011. u Istanbulu. Ona ima status međunarodnog ugovora i time je pravno jača od nacionalnih zakona. Države koje je ratifikuju treba da svoje ostale zakone podrede i prilagode zahtevima Konvencije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Index.hr/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    13. april 2018 | 15:00

    Iza stoji "Danke Dojcland " , vi pevate ,al' note pisu drugi .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA