≫ 

Hrvatska uskoro više neće priznavati diplome iz Srbije i Bosne i Hercegovine

"Glas Slavonije" navodi da će ove tvrdnje "zabrinuti brojne hrvatske studente koji studiraju u pomenutim državama, a među njima sigurno prednjače Slavonci"

  • 17

Dekan Visoke škole za ekonomiju, preduzetništvo i upravljanje “Nikola Šubić Zrinski” iz Zagreba, Ivica Katavić, izjavio je za "Glas Slavonije" da "postoje velike indicije da diplome stečene u Srbiji i BiH više neće moći da se nostrifikuju u Hrvatskoj".

Katanić kaže da diplome stečene u Srbiji i BiH ne zadovoljavaju tražene kriterijume, a list je potvrdu ove tvrdnje dobio u hrvatskoj Agenciji za nauku i visoko obrazovanje.

"Glas Slavonije" navodi da će ove tvrdnje "zabrinuti brojne hrvatske studente koji studiraju u pomenutim državama, a među njima sigurno prednjače Slavonci".

Bivša studentkinja tužila fakultet, jer joj diploma nije pomogla da pronađe posao (VIDEO)

U odgovoru na upit lista u Agenciji za nauku i visoko obrazovanje pojašnjavaju da se "priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija (IVK) u Evropi i u državama članicama EU sprovodi prema smernicama tzv. Lisabonske konvencije.

- U slučaju kriterijuma akreditiranosti inostrane visokoškolske institucije važna je verodostojnost nadležnog akreditacionog tela, odnosno, da je ono prošlo relevantno međunarodno vrednovanje, što nažalost, odnedavno nije slučaj ni sa jednom nadležnom agencijom za spoljno osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH i Republici Srbiji - naveli su u hrvatskoj Agenciji za nauku i visoko obrazovanje.

VIDEO Student u čitaonicu Pravnog fakulteta doneo pisaću mašinu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA