≫ 

Borut Pahor poručio: Janša dobija mandat u julu, treba mu dati priliku, čak iako ne uspe

Navodi se da je Pahor dodao da treba poštovati demokratska pravila i volju birača od kojih je 25 posto glas dalo Janšinoj stranci

  • 0

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da će početkom jula mandat za sastav nove vlade ponuditi Janezu Janši čija je Slovenačka demokratska stranka (SDS) u nedelju osvojila relativnu većinu mandata u novom sazivu slovenačkog parlamenta.

- Mislim da je u redu da on prvi dobije priliku za sastavljanje vlade. Čak ako u tome i ne bi uspeo, birači bi znali da je imao priliku za to - kazao je Pahor za Slovenačku televiziju, prenosi Hina.

Upoređuju ga sa Orbanom, bio je u zatvoru, a prate ga brojni skandali: Hoće li Janez Janša treći put postati premijer Slovenije? (FOTO) (VIDEO)

Navodi se da je Pahor dodao da treba poštovati demokratska pravila i volju birača od kojih je 25 posto glas dalo Janšinoj stranci.

Pahor je kazao da je sa Janšom telefonski već razgovarao i čestitao mu na izbornom rezultatu, kao i da mu je predložio da se neformalno sastanu krajem iduće nedelje, kako bi razgovarali o postizbornoj situaciji i izgledima za formiranje nove vlade.

Janez Janša je na izborima osvojio 25 odsto Foto: Tanjug/AP

Hina podseća da je Janša relativni pobednik parlamentarnih izbora u Sloveniji, na drugom mestu je Lista Marjana Šareca (LMŠ), a slede Socijalne demokrate (SD), Stranka modernog centra (SMC) dosadašnjeg premijera Mira Cerara, Levica (L) i demohrišćanska Nova Slovenija (NSI).

Navodi se da Pahor za nedelju dana očekuje i službeni izveštaj Državne izborne komisije, nakon čega će on kao predsednik države sazvati konstitutivnu sednicu novog parlamenta, verovatno za 22. ili 23. jun.

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA