≫ 

Makedonska vlada objavila sporazum o imenu sa Grčkom, a u Skoplju ponovo protesti (VIDEO)

Datum sastanka premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, na kojem bi sporazum trebalo da bude potpisan, još nije određen

  • 0

Makedonska vlada je razmotrila i jednoglasno usvojila izveštaj o rešenju za spor zbog imena između Skoplja i Atine i o strateškom partnerstvu između dve strane, nakon čega je donela odluku da sporazum objavi.

Sporazum je objavljen na sajtu makedonske vlade, rekao je portparol vlade Mile Bošnjakovski, prenosi MIA.

Protesti u Skoplju zbog imena Makedonije: Posle predsednika, Severnu Republiku odbila i udruženja (VIDEO)

- Sporazum nosi naziv "Konačni sporazum o rešenju nesuglasica kao što je opisano u Rezolucijama Saveta bezbednosti UN 817 (1993.) i 845 (1993.) i o uspostavljanju strateškog partnerstva između strana - rekao je Bošnjakovski na konferenciji za novinare.

Datum sastanka premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, na kojem bi sporazum trebalo da bude potpisan, još nije određen, navodi makedonska agencija.

- Još informacija uslediće sutra, kada će biti saopšteno kada i gde će tačno sastanak biti održan - naveo je portparol makedonske vlade.

PROTESTI U SKOPLJU

Građanska udruženja su u četvrtak uveče, drugo veče zaredom, ispred makedonskog parlamenta u Skoplju održala protest protiv dogovora Atine i Skoplja o novom nazivu Republika Severna Makedonija.

Učesnici protesta su zahtevali da se obustave sve aktivnosti vezane za promenu ustavnog naziva Makedonije, ističući da je sporazuma o imenu štetan po zemlju, javila je MIA.

- Svaki građanin bi trebalo da se priključi protestima i odbaci sporazum. Ovo su kritični trenuci za zemlju, ustanimo protiv neodgovornih političara - rekao je jedan od učesnika protesta.

Neki od demonstranata su pevali patriotske pesme i izvikivali ime predsednika Ðorđa Ivanova.

Tokom protesta u sredu uhapšeno je 10 osoba zbog narušavanja javnog reda, prenosi MIA.

VIDEO: Jermenija opet na nogama: Narod blokirao ulice

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA