Ceremonija potpisivanja sporazuma o novom imenu Makedonije za nekoliko dana: VMRO poručio da neće podržati novi naziv zemlje

Nijedan makedonski zvaničnik kao ni institucija ne mogu da zamene glas javnosti o tom pitanju, pošto su građani ti koji odlučuju o svojoj budućnosti, dodao je Dimitrov

  • 2

Ceremonija potpisivanja sporazuma između Atine i Skoplja o novom nazivu Republika Severna Makedonija biće održana u narednih nekoliko dana, izjavio je šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov.

Vlada u Skoplju trebalo bi da usvoji nacrt sporazuma, a videćemo takođe šta će se dogoditi u Atini, s obzirom na političke turbulencije u zemlji, rekao je Dimitrov za Dojče vele, komentarišući mogućnost da sporazum bude potpisan ovog vikenda u grčkom delu regiona Prespa.

Makedonska vlada objavila sporazum o imenu sa Grčkom, a u Skoplju ponovo protesti (VIDEO)

On je, takođe, naveo da će ceremoniji potpisivanja prisustvovati visoki međunarodni zvaničnici, kao što su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prenosi MIA.

- Svi mi želimo da Makedonija ide napred, da naš identitet bude zaštićen, afirmisan, promovisan. Verujem da će biti lakše izgladiti razlike ako se ujedinimo oko ovog principa. Možda je tokom godina Makedonija imala priliku za bolji dogovor. Mi, međutim, nismo imali hrabrosti da se rešimo ovog balasta koji nas je vukao dole. A sada postoji vlada koja razmišlja gde će Makedonija biti za 10 ili 20 godina. Naš zadatak kao političara, a politika je umetnost mogućeg, jeste da vidimo problem, nađemo rešenje i ponudimo ga građanima - rekao je Dimitrov u vezi sa kratkim sastankom sa predsednikom Ðorđem Ivanovim koji je odbio sporazum o novom nazivu.

Nijedan makedonski zvaničnik kao ni institucija ne mogu da zamene glas javnosti o tom pitanju, pošto su građani ti koji odlučuju o svojoj budućnosti, dodao je Dimitrov, prenosi MIA.

Makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov Foto: Tanjug/ Sava Radovanovic

- Vreme je za vođstvo. Moramo omogućiti građanim da izraze svoje mišljenje o prilici koju smo mi stvorili. To nije lako , a verujem da hrabrost znači imati sposobnost da se suočite i pozabavite sa problemom. Ako postoje drugi, alternativni putevi ka budućnosti, bilo bi lepo čuti i za njih - naveo je šef makedonske diplomatije.

VMRO-DPMNE NEĆE GLASATI ZA SPORAZUM

Opoziciona stranka VMRO-DPMNE i njihova poslanička grupa u skupštini neće podržati reviziju Ustava radi promene imena zemlje i organizovaće u nedelju protestni marš, saopštio je lider partije Hristijan Mickoski.

Izvršni odbor stranke je jednoglasno zaključio da je sporazum o novom imenu u potpunoj suprotnosti sa nacionalnim interesima Makedonije, dodao je on, prenosi agencija MIA.

Grčki i makedonski ministri spoljnih poslova Foto: Tanjug/AP

On je, takođe, upitao vladu kako namerava da parlament usvoji dogovor o nazivu putem proste većine, ako istovremeno navodi da planira da predloži ustavne amandmane za koje je potrebna dvotrećinska većina.

Mickoski je kazao da će VMRO-DPMNE u nedelju proslaviti svoj rođendan u Bitolju protestnim maršem na koji je pozvao sve građane.

VIDEO: Jermenija opet na nogama: Narod blokirao ulice

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mister no...

    15. jun 2018 | 12:39

    Po svemu sudeci ko makar malo poznaje istoriju zna da se treba zvati juzna srbija...

  • zoro i prijatelji

    15. jun 2018 | 23:56

    To je jako neozbiljno posle toliko godina i priznanja za drzavu odredjuje se ime.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA