U Sloveniji traje prava najezda krpelja: Bolesti koje prenose mogu da izazovu upalu mozga, pa čak i smrt

Prema upozorenju slovenačkog Instituta za javno zdravlje, ta zemlja je zbog svoje šumovitosti među evropskim državama s najvišim rizikom od obolevanja od bolesti koju prenosi krpelj

  • 0

Slovenija se ovog proleća i leta susreće s pravom najezdom krpelja, nametnika koji na ljude prenosi opasne bolesti poput lajmske borelioze i meningitisa, pa slovenački infektolozi ovih dana ponovno upozoravaju na potrebu vakcinisanja protiv bolesti koje zaraženi krpelj može da prenese, ocenjujući da je broj zaraženih krpelja u velikom porastu.

Pozivajući se na infektologe u mariborskoj bolnici, Slovenački radio navodi da im se tamo dnevno javi desetak pacijenata koji su u šetnji parkom, šumom ili na polju dobili "poljubac" krpelja, pa se boje bolesti koja u jedan posto slučajeva može da izazove i smrt, a mnogo češće bolesti zglobova i unutrašnjih organa, upalu mozga i druga teška oštećenja.

>>> Širi se malo poznati virus koji prenose krpelji, a može da ima fatalne posledice

Slovenija je zbog svoje šumovitosti među evropskim državama s najvišim rizikom od obolevanja od bolesti koju prenosi krpelj - Foto: Pixabay

Prema slovenačkim infektolozima, ocenjuje se da je polovina krpelja u Sloveniji inficirana, pa mogu da izazovu teška oštećenja i invalidnost, i upozoravaju da se u svakom slučaju nakon uboda treba obratiti lekarima, iako je najbolji način zaštite vakcinacija.

No, dok je u Austriji na primer protiv bolesti koju prenosom zaraze na ljude izazivaju krpelji vakcinisano čak 80 odsto stanovništva, stepen vakcinisanosti u Sloveniji iznosi samo 10 posto, što je zabrinjavajuće, navode lekari upozorenje koje ponavljaju svake godine pred "sezonu krpelja".

Prema upozorenju slovenačkog Instituta za javno zdravlje, ta zemlja je zbog svoje šumovitosti među evropskim državama s najvišim rizikom od obolevanja od bolesti koju prenosi krpelj.

Najraširenija bolest koja se pojavi ubodom krpelja u Sloveniji je lajmska borelioza - Foto: Wikipedia/Gary Alpert

Daleko najraširenija bolest koja se pojavi ubodom krpelja u Sloveniji je lajmska borelioza, jer se širom zemlje godišnje zabeleži i do 6.000 novih slučajeva.

Na drugom mestu po učestalosti je još opasniji krpeljni meningoencefalitis, virusna upala centralnog živčanog sistema, koji čak u ekstremnim slučajevima može dovesti do smrti, a u 10 do 15 posto do paralize nekih delova tela i drugih trajnih posledica.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA