≫ 

Milijarder sa svitom i porodicom plovi Jadranom na jahti od 125 metara: Sada je u penziji, a svoju državu je vinuo u bogatstvo i svi ga obožavaju

Hamad je osvojio vlast u krvavom državnom udaru 1995. godine

  • 6

Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani (66) sa porodicom plovi Jadranom u 125 metara dugoj jahti Katara koja je izgrađena 2010. godine. Jedna od njegovih destinacija bila je i Korčula.

Katara je trenutno 14. najveća jahta na svetu. Nakon što su se usidrili nedaleko od Lumbarde, mnogobrojna katarska porodica odlučila je da se osveži u Konobi Feral.

Najodvratniji prizor s mora u Crnoj Gori: Kad bi komunalci ovo kažnjavali, pola Srba bi platilo paprene kazne (FOTO)

Veći deo porodice do konobe je došao automobilima pa su nakon kratkog druženja u konobi otišli s gliserima na jahtu. Pažnju okupljenih privukli su mnogobrojni čuvari, skupoceni automobili i usidrena mega jahta s helikopterom. Uz porodicu je bio i profesionalni fotograf koji je fotografisao njihov odmor.

Šeik Hamad bin Kalifa uz sebe je sve vreme imao čuvara koji mu je pomagao u hodanju i nosio mu štap.

Šeik sa svojom suprugom Foto: Guliver/Kirsty Wigglesworth - WPA Pool/Getty Images

KO JE ŠEIK HAMAD BIH KHALIFA?

Hamad je osvojio vlast u krvavom državnom udaru 1995. godine. Za 18 godina vladavine Katar je postao jedna od najbogatijih zemalja sveta jer je povećala proizvodnju gasa na 77 milona tona godišnje. Tokom njegove vladavine prihod po glavi stanovnika iznosio je čak 86.440 dolara.

Hamad je član porodice Al Thani, katarske kraljevske porodice. Postao je katarski emir 1995. godine, a 2013. ga je nasledio njegov četvrti sin Tamim bin Hamad Al Thani. Šeiku se danas svi obraćaju sa Njegovo visočanstvo Otac Emir.

Osnovao je Katarski investicioni fond i do 2013. investirali su oko 100 milijardi dolara u razne kompanije širom sveta, među kojima su "Siemens", "Volkswagen", londonski aerodrom Hitrou, Berklejs Banku, robnu kuću "Harrod's", kao i naftnu kompaniju "Shell" i u fudbalski klub Paris Sen Žermen.

Za vreme njegove vladavine u Katar su smeštene američke vojne baze. Poznat je po tome što je podržao arapsko proleće i ustaničke pokrete u Libiji i Siriji. Za sve to vreme uspeo je da održi mir u svojoj zemlji.

Šeik sa suprugom prilikom posete Španiji Foto: Guliver/Carlos Alvarez/Getty Images

Šeik Hamad održava i bliske veze s iranskim Hamasom. Pokrenuo je moćnu medijsku kuću Al Džazira putem koje je ojačao svoj uticaj u arapskim zemljama.

Podneo je ostavku 2013. godine.

- Došlo je vreme za novo poglavlje naše nacije, vreme da nove generacije preuzmu odgovornost - rekao je tom prilikom.

Katarski šeik važi za osobu koja ceni umetnost, pa je tako finasirao mnoge izložbe najvećih umetničkih imena iz celog sveta.

Prema Forbsu, njegovo bogatstvo iznosi oko 1,2 milijarde dolara.

U Srbiji se bogataši, koji ne mogu ni da priđu šeiku, ovako bahate:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    14. avgust 2018 | 23:13

    A da nije nasao naftu, jezdio bi na kamili po pustinji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA