Počelo suđenje za nasilje u makedonskom parlamentu: Podignuta optužnica protiv 33 osobe

Tokom prepodneva sud je razmatro prigovore advokata optuženih tako da optužnica još nije pročetana, niti su se optuženi izjasnili o krivici

  • 0

U Skoplju je danas počelo suđenje optuženima za nasilje u parlamentu 27. aprila prošle godine.

Optužnica je podignuta protiv 33 osobe među kojima je pet poslanika opozicione VMRO-DPMNE, a na teret im se stavlja krivično delo terorizam i pokušaj rušenja ustavnog poretka zemlje.

SUKOBI U MAKEDONIJI: Haos na ulicama ne prestaje, ispred Sobranja 50.000 ljudi, 45 povređeno (FOTO) (VIDEO)

Tokom prepodneva sud je razmatro prigovore advokata optuženih tako da optužnica još nije pročetana, niti su se optuženi izjasnili o krivici.

Suđenje će biti nastavljeno popodne.

Istovremeno sa početkom suđenja ispred zgrade suda je održan protest građana, pripadnika i simpatizera opozicione VMRO-DPMNE.

Inače, do nasilja u makedonskom parlamentu je tog četvrtka, 27. aprila, došlo nakon što je za predednika, uz žestoko protivljenje opozicije, izabran Taljat Džaferi, iz partije Albanaca DUI, bez koje aktuelni premijer Zoran Zaev ne bi mogao da formira vladu.

Poslednjih meseci se, međutim, spekulisalo da do ovog suđenja neće doći u zamenu da opozicija odustane od protivljenja grčko-makedonskom sporazumu o imenu i uz obećanje da će pozvati građane da se na referendumu 30. septembra izjasne za taj sporazum.

VIDEO: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA