≫ 

Makedonski predsednik neće glasati na referendumu o sporazumu sa Grčkom

Referendum o sporazumu sa Grčkom prema kojem bi se ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvala Reublika Slobodna Makedonija

  • 5

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov neće se izjašnjavati na predstojećem referendumu o sporazumu sa Grčkom, jer će u to vreme odsutan iz zemlje, odnosno biće na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Počelo suđenje za nasilje u makedonskom parlamentu: Podignuta optužnica protiv 33 osobe

- Predsednik Ðorđe Ivanov neće biti prisutan u zemlji tokom referenduma za promenu ustavnog imena Makedonije. Zato neće biti u mogućnosti da glasa ni "za" ili "protiv" referenduma, jer će predstavljati Makedoniju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku - stoji u saopštenju.

Inače, makedonski državni vrh naizmenično po sistemu rotacije prisustvuje sednicama SB - godinu dana predsednik, pa godinu dana premijer.

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov neće se izjašnjavati na predstojećem referendumu o sporazumu sa Grčkom - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U ovoj godini Makedoniju u SB predstavlja Ivanov.

Referendum o sporazumu sa Grčkom prema kojem bi se ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvala Reublika Slobodna Makedonija.

TRIDESETAK STRANAKA POZVALO GRAĐANE DA GLASAJU "ZA"

Predstavnici tridesetak političkih subjekata u Makedoniji uputili su zajednički poziv građanima da izađu na referendum i glasaju za sporazum sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, kako bi izjašnjavanje bilo uspešno, jer to obezbeđuje evroatlantsku budućnost Makedonije.

Referendum je zakazan za 30. septembar, a predstavnici stranaka su ocenili da Makedonija može da ostvari svoje strateške ciljeve samo kroz članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji, te da će građani i država dobiti značajne koristi od evroatlantske integracije zemlje.

Stranke pozivaju građane da na referendum izađu u što većem broju - Foto: Foter/Flickr/Wayan Vot, Tanjug

Saglasni su da makedonsko-grčki sporazum otvara vrata Makedonije za članstvo u NATO i EU.

Stranke veruju da svaki građanin Makedonije s pravom glasa treba da preuzme odgovornost, izađe na glasanje i afirmativno se opredeli na predstojećem referendumu.

Dogovoreno je da stranke zadržavaju pravo da vode svoje posebne kampanje za referendum, individualno i nezavisno od drugih stranaka, ali i u okviru drugih stranaka i koalicija, saopšteno je sa sinoćnjeg skupa.

Obraćajući se prisutnima, predsednik SDSM i premijer, Zoran Zaev, rekao je da rešavanje bilateralnog pitanja sa Grčkom o novom imenu Makedonije otvara perspektivu bolje budućnosti za građane i članstvo zemlje u EU i NATO.

Premijer Zoran Zaev poručio da rešavanje bilateralnog pitanja sa Grčkom o novom imenu Makedonije otvara perspektivu bolje budućnosti za građane i članstvo zemlje u EU i NATO - Foto: Tanjug/AP

- Uspeh referenduma znači izgradnju evropske Makedonije. Uveren sam da se većina građana koje zastupamo uverila u našu odgovornost koju smo pokazali u vođenju zemlje, te da je sada red na građane da ispune svoju dužnost, izađu na referendum i glasaju za evropsku Makedoniju - rekao je Zaev.

SDSM je saopštio da stranke ostaju otvorene za druge partije i pokrete da im se priključe, kao i građane i udruženja građana i drugih organizacija koje pristaju da pozovu na uspešnost referenduma za priključenje članstva Makedonije u NATO-u EU.

POLOVINA MAKEDONACA GLASAĆE ZA PROMENU IMENA DRŽAVE

Skoro polovina građana Makedonije na predstojećem referendumu glasaće za dogovor sa Grčkom o promeni imena države, a oko petina protiv, pokazuje anketa američkog Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Kako su preneli makedonski mediji, za rešavanje spora sa Grčkom namerava da glasa 49 odsto, protiv je 22 procenta, a za bojkot refernduma o promeni imena države u Severna Makedonija opredelilo se 16 odsto ispitanika.

Prema anketi, koja je urađena pred referendum 30. septembra, 13 procenata isptanika još ne zna da li će učestvovati ili ne želi o tome da govori.

Skoro dve trećine makedonskih građana želi da se reši spor oko imena sa Grčkom i da Makedonija postane članica EU i NATO.

Skoro dve trećine makedonskih građana želi da se reši spor oko imena sa Grčkom i da Makedonija postane članica EU i NATO - Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Ukupno 57 procenata anketiranih, od kojih 37 odsto u potpunosti, a 20 odsto donekle podržava predlog da se Makedonija učlani u EU i NATO pod novim imenom “Republika Severna Makdonija”.

Tih 57 odsto Makdonaca, kako se navodi, veruju da korist od članstva u EU i NATO opravdava prihvatanje novog imena, koje je predviđeno dogovorom sa Grčkom o rešavanju trodecenijskog spora.

O Dogovoru sa Grčkom i promeni imena države negativno se izjasnilo 38 odsto, od kojih 28 odsto u potpunosti, a 10 odsto delimično.

Istovremeno, podrška članstvu u EU i NATO produžava da raste. Broj građana Makedonije koji podržava učlanjenje u EU porastao je na 83 odsto, što je povećanje od šesto odsto u odnosu na avgust 2017, a 11 u odnosu na mart iste godine.

Podrška ulasku Makdonije u NATO ostala je na snažnih 77 odsto, navode mediji.

Referendum je zakazan za 30. septembar - Foto: Tanjug/AP

- Kako se Makdonija približava ovom važnom referendumu podrška za kompromisno rešenje spora oko imena, koje bi otvorilo vrata za članstvo u EU I NATO, ukazuje na snažnu naklonost ka ovim transatlantskim institucijama -  ocenio je vršilac dužnosti regionalnog direktora IRI za Evropu Pol Mekarti.

Aneta IRI pokazuje i stalni trend povećanog optimizma i percepcije nacionalne stabilnosti. Da se zemlja kreće u dobrom pravcu smatra 37 odsto anketiranih Makdonaca, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na avgust 2017, kao i 10 odsto više nego u martu prošle godine.

Percepcija stabilnosti je isti tako visoka. Procenat anketiranih koji smatraju da je Makedonija stabilnija danas nego pre godinu iznosi 37 odsto i nadmašuje one koji veruju suprotno (25 procenata), što je prvi put u poslednjih devet godina.

Anketa IRI je sproveđena od 28. juna do 15. jula na reprezentativnom uzorku od 1.100 građana Makedonije.

VIDEO: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    30. avgust 2018 | 09:45

    I to ih baš ......... što neće da glasa !!!!!

  • Mole

    30. avgust 2018 | 11:23

    Nesrecnici nisu hteli da budu Srbi sto stvarno i jesu e sada ce biti severne trice i kucine.

  • milan

    30. avgust 2018 | 09:41

    nisam siguran da je bojkot glasanja dobra solucija,istorija nas je to naucila,Hitler je dosao na vlast u Nemackoj zato sto preko 40%nemaca tada nije izaslo na glasanje!!! rezultat je bio Evropa u vatri i krvi punih 5 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA