Majka deteta šokirana ponašanjem u obdaništu: Vaspitačice udaraju mališane i zatvaraju ih u ormare (FOTO)

Za ovakav način „vaspitavanja“ u vrtiću „Buba Mara“ ne bi se ni saznalo da nije bilo Maje Georgieve - Pavlovske, majke trogodišnje devojčice

  • 3

Vaspitačice u obdaništu „Buba Mara“ u naselju Novo Lisiče u Skoplju na šokantan način smiruju nestašnu decu koju su im roditelji poverili na čuvanje. Pored grubog i nepedagoškog ponašanja, nemirnu decu one tuku, a za kaznu ih zatvaraju u ormare „da ih bube pojedu“, ili ih teraju da stoje ispred ormara sa licem okrenutim ka zidu.

Za ovakav način „vaspitavanja“ u vrtiću „Buba Mara“ ne bi se ni saznalo da nije bilo Maje Georgieve - Pavlovske, majke trogodišnje devojčice. Ona je skopskom nedeljniku i portalu Fokus ispričala kroz kakvu golgotu je prolazila njena ćerkica, ali i ostala deca, čiji roditelji nisu imali smelosti nikome da se požale.

Vaspitačica zverski gurnula devojčicu, a ni to joj nije bilo dosta pa joj je izmakla stolicu dok je dete brisalo suze (VIDEO)

- To što se dešava u obdaništu „Buba Mara“ je zaista strašno. Jedna od vaspitačica je udarila moju ćerku po glavi, a ostalu nemirniju decu su kažnjavali zatvarajući ih u ormare „da ih bube pojedu“ - požalila se Maja Georgieva - Pavlovska.

Foto: gradinkabubamara.org.mk

Kada je pre tri nedelje upisivala svoje dete u vrtić, od nje, kao i od drugih roditelja je zahtevano da potpišu izjavu da učiteljice ne snose odgovornost ako neko dete udari drugo dete.

- Ja takvu izjavu nisam potpisala, jer čija je u takvom slučaju odgovornost ako ne učiteljica i vaspitačica - rekla je Maja.

Zbog neljudskog odnosa učiteljica i vaspitačica u vrtiću njena ćerka je bila toliko istraumirana da se danas boji i da prođe pored obdaništa, jer, kako je ispričala njena majka, devojčicu su tukli, a da se ne bi čuo njen plač, vaspitačice su joj sa rukama zatvarale usta.

Maja se požalila direktorki vrtića „Buba Mara“, Eleni Ustamitovoj koja je sazvala sastanak na kome su pored nje prisustvovali pedagozi i psiholozi.

Foto: deca.mk

- Na sastanku su bile i vaspitačice. Nijedna od njih nije porekla ono što sam rekla. Bila sam iznenađena i smelošću njihovog odgovora kada sam rekla da je moja ćerka plakala uplašena da je ne stave u ormar. Jedna vaspitačica je odgovorila: „Druge stavljam ispred ormara, ali vaše dete nisam...“. Kakva smelost i drskost.

Za „pohvalu“ je da se prizna ovakva kaznena mera u 21. veku. Kao majka sam zabrinuta za svoje dete ali i za ostalu decu sa ovakvim vaspitačicama. Zar učitelj ne treba da bude neko ko pre svega voli decu, i da ih uči? Zar dete koje iz straha da ne bude kažnjeno plače za majkom, treba da bude udarano i ućutkivano? Zar se ni u jednom trenutku učiteljice nisu upitale šta se dešava u glavici trogodišnjeg deteta koje ispred sebe gleda kako se druga deca kažnjavaju? - upitala je Maja Georgieva - Pavlovska.

Ova zabrinuta majka je poslala pismo nadležnoj opštini Aerodrom i Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

Foto: deca.mk

Iz opštine su osudili nasilno ponašanje prema deci, a iz obdaništa „Buba Mara“ su rekli da se preduzimaju odgovarajuće disciplinske mere protiv vaspitačica.

Reagovalo je i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku koje je u vrtić poslalo svoje inspektore.

- Ako se potvrdi verodostojnost slučaja, svi odgovorni će odmah biti sankcionisani. Neće se tolerisati bilo kakvo neodgovarajuće ponašanje sa decom u obdaništima - stoji u saopštenju Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    10. oktobar 2018 | 13:03

    Sta si sokirana odi u neku osnovnu ili srednju skolu,djaci uzas ,profesori jos gori.samo se za platu kuka a briga ih za decu,salju nas na privatn casove ko kolega koji rade u istoj skoli ,dokle bre vise???????Na biro!!!

  • plavi safir

    10. oktobar 2018 | 12:40

    Drugi roditelji nisu imali smelosti da se pozale?? Alo gde mi živimo?! Strasno

  • Mlj1228

    10. oktobar 2018 | 13:38

    Ne mogu ćutati à ne reagovati. Pre svega, to se ne događa samo u Skoplju, već tu i tamo po celom svetu. Što je najgore u svemu tome, što su bas te takve "žene" od uvek bile najglasnije kada su bila u pitanju njihova deca, ako ih uopšte imaju, jer je veliki broj tih "vaspitačica" bez dece. Te iste su uvek bile protiv šamaranja u školama, ili bilo kakvog maltretiranja, a u stvari, baš su one zlobne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA