Umrla prva žena (40) dobitnica Nobelove nagrade za matematiku

Rođena je 1977, a već kao tinejdžerka dobila je dve zlatne medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

  • 1

Mariam Mirzakani, prva žena koja je dobila najprestižniju svetsku matematičku nagradu - Fields Medal for Mathematics, umrla je u četrdesetoj godini u SAD, javio je u subotu BBC.

Ajnštajn je Milevi postavio 9 uslova koja je morala da ispuni. Posle nekog vremena ga je zbog njih ostavila!

Iranka (40), profesorka na Stanfordu, umrla je od raka dojke koji se proširio na kosti. Pod imenom "Nobelova nagrada za matematiku", Fields Medal dodeljuje se svake četiri godine, a prima ga dvoje do četvoro matematičara ispod 40 godina.

Nagradu je Mirzakani dobila 2014. za rad na kompleksnoj geometriji i dinamičkom sistemu. Rođena 1977, ona je već kao tinejdžerka dobila dve zlatne medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Doktorirala je na Harvardu 2004, a kasnije radila na Prinstonu te na Stanfordu.

Dodelom matematičkog Nobela pre tri godine završilo se dugo razdoblje u kojem žene nikako nisu uspevale da se  izbore da uđu među dobitnike te nagrade, koja je utemeljena 1936. Mirzakani je ujedno i prva osoba iz Irana koja je dobila nagradu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA