Knjige od kozje kože, izmeta slona i fetusa ovce možete da vidite u Muzeju knjiga i putovanja u Beogradu (FOTO)

Lazić je javnosti više poznat kao strastveni avanturista i putopisac koji je u Ladi Nivi obišao svet

  • 0

Knjige od kozije kože, izmeta slona, fetusa ovce, pirinča, najfinije svile, sa koricama od zuba pirane, knjiga lepeza, testament Pavla Vuisića, garderober kraljice Natalije, samo su deo artefakata u Muzeju knjiga i putovanja, koji se nalazi u porodičnoj kući putopisca Viktora Lazića na Banjici.

Ovo je najmanje selo u Vojvodini: Nema školu i prodavnicu, ali zato ima muzej! (VIDEO) (FOTO)

Lazić je javnosti više poznat kao strastveni avanturista i putopisac koji je u Ladi Nivi obišao svet. Otkrio je da je deveta generacija u njegovoj porodici koja sakuplja knjige.

Biblioteka njegovog čukun - čukun dede sveštenika Mihajla Lazića, posedovala je vredne knjige još u 18. veku, a danas Muzej knjiga i putovanja predstavlja respektabilnu instituciju kulture u nastajanju u najboljoj tradiciji zadužbinarstva u istoriji Srbije.

Viktor Lazić kaže da ima veliki problem kada ga neko pita od kada je otvoren Muzej knjiga i putovanja.

- Moj čukun deda je 1882. godine registrovao biblioteku i ona je bila otvorena za javnost. U tom momentu naša porodična biblioteka je postojala već čitav vek. Nažalost, zatvorena je 1987. godine kada je moj deda umro - kaže Lazić.

On napominje da je porodičnu biblioteku uspeo ponovo da otvori za javnsot 2010. godine.

- Udruženje građana za kulturu umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" registrovali smo 2012. godine. Adligat označava više knjiga spojenih u jedne korice. Namera mi je bila da objedinim više kultura i generacija pod jednim krovom - kaže za Lazić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Podršku stvaranja ovakvog nesvakidanjeg muzeja Lazić je dobio od Srpske akademije nauka i umetnosti, Matica srpska, Udruženje književnika Srbije, Univerzitetske akademije i mnogih drugih.

- Zbog legata Petera Urbana koji sadrži 15.000 knjiga dobili smo i podršku institucija iz Nemačke. Urban je najbolji prevodilac dela sa slovenskih jezika i mi u muzeju imamo jednu od najznačajnijih kolekcija knjiga sa prevodom Čehovljevih dela. Namera nam je da otvorimo posebnu sobu sa Čehovljevom bibliotekom za koju verujem da će biti svetska ekskluziva - kazao je Lazić.

U muzeju postoji više od 20 legata.

- Ponosni smo na legate porodice Leko, Bešević, Miodraga Pavlovića, Pere Zubca, Milovana Danojlića, Srbe Ignjatovića. Milovan Danojlić je potpisao nekoliko knjiga za našu kolekciju u Ivanovcima kada smo postali prijatelji - kaže Lazić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Mnogo neobičnih knjiga doneo je Lazić sa svojih putovanja. Neke su nastale od organskih materjala.

- Imamo sjajne knjige u kolekciji iz Etijopije. Neke od njih nastale su na kozijoj i ovčijoj koži. Najvrednije su knjige od fetusa ovaca. Kada stado vode na ispašu onda ovce koje su bremenite često izgube plod. Čobani sakupljaju taj plod jer je ta koža najmekša i na njoj nastaju najvrednije knjige.

- Jedna takva knjiga je u našoj kolekciji. Imamo knjige i od slonovog izmeta sa Tajlanda. Slon je vegetarijanac i tamo od njegovog izmeta prave papir. Iz Kine sam doneo knjigu od pirinča koja može uz neke dodatske da se pretvori u kašu i pojede - kazao je Lazić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Među najatraktivnije artefakte u kolekciji Muzeja knjiga i putovanja, Lazić ubraja i knjigu iz Indonezije.

- Knjigu je nastala u plemenu Batak. To su nekadašnji ljudožderi koji su nastanjivali Sumatru i ta knjiga ima stranice napravljene od palminog lišća, a korice knjiga od ljudskih kostiju. Imamo i najveću kolekciju knjiga iz Amazonije među kojima su artefakti sa potpisima Ljose, Markesa. Imamo origalnu mačetu iz nekog plemena u Amazoniji na kojoj su ukras autentični zubi pirane - kazao je Lazić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Među artefaktima u delu muzeja posvećenom srpskoj kjjiževnosti nalazi se originalna posveta Branislava Nušića.

- Imamo preko 25.000 knjiga sa potpisima autora u celom muzeju. Među njima je je i rukopis Tina Ujevića, pismo Isidore Sekulić, originalni rukopis romana "Beton i svici" za koji je Oskar Davičo dobio NIN-ovu nagradu. Tu je originalni garderober kraljice Natalije, štap Kralja Milana, prvi radio u Jugoslaviji, testament Pavla Vuisića - kazao je Lazić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA