SLIKE SNAGE I NEMOĆI NA VRATIMA STARIH ORMARA: Nesvakidašnji formati i motivi na novoj izložbi Mati Efimije (FOTO)

Ljubitelji umetnosti imaće priliku da pogledaju 13 radova - objekata na dasci, 6 crteža u kombinovanoj tehnici i veći broj crteža malog formata koji će biti izloženi po prvi put

  • 12

Izložba "Mislim, tražim, čekam" Mati Efimije svečano je otvorena u Galeriji 73.

Ljubitelji umetnosti imaće priliku da pogledaju 13 radova - objekata na dasci, 6 crteža u kombinovanoj tehnici i veći broj crteža malog formata koji će biti izloženi po prvi put. Mati Efimija je bila dugogodišnja igumanija manastira Gradac, trenutno je u manastiru srpske pravoslavne crkve u Francuskoj.

Mati Efimija (Jasna) Topolski je naša priznata umetnica. Magistrirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a usavršavala se u Italiji, Nemačkoj i Francuskoj. Nakon studijskog boravka u Parizu gde ne pronalazi ono za čim traga, odlazi u manastir 1991. godine. Tada ulazi u novu fazu života koju su obeležile mnogobrojne izložbe, kao i nagrada za scenario dokumentarnog filma koji je nastao po njenim radovima.

Foto: Promo

- Zajednička tema radova na ovoj izložbi je odnos ljudskih bića u zajednici, bilo da nas je samo dvoje, ili mnogo više - onda kada se dobro znamo ili se tek upoznajemo. Nade i strahovi pri svakom novom sustretu, naše želje i slabosti, kojima gradimo i kvarimo odnose sa drugima. Snaga i nemoć onoga što definišemo kao ljubav u ovom svetu - ističe Efimija.

Najdominantnija grupa radova: "slike – objekti", nastala je kao nastavak dugogodišnjeg rada u "sveskama", koje su proizašle iz autorkine potrebe da zapiše svakodnevne utiske i razmišljanja. Vremenom je Mati Efimija počela da slika sa obe strane lista, kako bi sebe onemogućila da crteže istrgne iz sveske i urami ih.

Foto: Promo

- Iz takvog načina rada proistekla je nova potreba da svoja razmišljanja zabeležim sa obe strane neke površine, a za to su mi nakon listova papira u svesci, poslužila vrata starih ormana. Tako izvedeni radovi su izloženi u prostoru poput paravana, dok publika može da se kreće u potpunosti oko njih - pojašnjava autorka.

Foto: Promo

Većina izloženih radova nastala je tokom boravka u manastiru, pre svega u Francuskoj gde se u potpunoj izolaciji i samoći inteziviralo razmišljanje i izražavanje kroz likovni zapis. Umetnica ističe da se u ovim delima nikada eksplicitno ne pojavljuje naslikan čovek. Ljudske emocije predstavljene su u formi biljke - najčešće cveta, ili pak životinje.

Foto: Promo

Izložbu Mati Efimije otvorio je episkop slavonski Jovan Ćulibrk, a ljubiteljima umetnosti biće dostupna do 31.oktobra u Galeriji 73.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    20. oktobar 2017 | 20:46

    Živa bila.Bog te čuvao.

  • Prota Zica

    21. oktobar 2017 | 17:42

    Mati, tvoje pregalastvo je veliko. Tvoje odricanje je ogromno. Tvoj talenat je dar od Gospoda. Tvoja zrtva u Gracu je neizmerna! Hvala ti, za svu briznost, odanost Svetoj Crkvi, za trud i rad. Dace Gospod , te ce tvoje stradanje i ponizenje koje si dozivela, pretvoriti u radost i tvoju i svih nas koji te znamo i postujemo ! Hvala ti !

  • Ana

    20. oktobar 2017 | 19:32

    Monahinja Efimija se bas prolepsala. Prosto sija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA