U pet dana 23 filma: Novi "Sofest" donosi odlična domaća i strana ostvarenja

Na programu će biti domaća ostvarenja, ali i strani naslovi u kojima je Srbija bila manjinski producent

  • 0

Filmski festival "Sofest", 47. po redu, biće otvroren danas u Centru za kulturu u Sopotu izložbom plakata "1968-2018, sve naše varljive godine" i koncertom Umetničkog anasambla "Stanislav Binički".

Posle ovoga više nikada nećete zabadati nos u stvari koje vas se ne tiču: Evo zašto nije u redu da pitate druge o intimnim stvarima

Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskoj selekciji, a u žiriju su glumci Hristina Popović i Igor Ðorđević i reditelj Bojan Vuletić.

Prema rečima Aleksandra Avramovića, člana Odbora "Sofesta", festival nastavlja praksu prikazivanja domaćih filmova koji su stigli u bioskope između dva izdanja, ali je ove godine program proširen uključivanjem ostvarenja iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koprducent.

Značajna odrednica festivala biće obeležavanje pet decenija od velikih studentskih demonstracija 1968.

To će biti tema panel diskusije, a Avramović kaže da su pokušali da "izvestan metaforički odgovor daju malom izložbom plakata i postera u Galeriji Kulturnog centra u Sopotu "1968/2018", gde će biti, između ostalih, izložen i plakat filma "Nigde", kojim se i otvara 47. Sofest".

Na programu će se naći i naslovi "Žaba" Elmira Jukića, "Banditi u potrazi za mamom" Koste Ristića, "Izgrednici" Dejana Zečevića, "Patuljci sa naslovnih strana" Milorada Milinkovića, "Pretnja iz svemira" Erika Saragose, "Grande punto" Vanje Hovan, "Dovlatov" Alekseja Germana Mlađeg, "Horizonti" Svetislava Dragomirovića, "Čelične ratnice" Jelene Mile, "Prokleti pas" Dragana Pešikana, "Ederlezi Rising" Lazara Bodrože, "Osnove ubijanja" Jana Cvitkoviča, "O bubicama i herojima" Petra Pašića i "Sistem" Momčila Preradovića, svetska premijera filma snimljenog 2011.

Biće prikazani i dokumentarni filmovi "Ideal 68" autora Almira Šećkanovića i Marka Subotića i "Zabranjeni bez zabrane" Milana Nikodijevića i Dinka Tucakovića.

Na otvaranju će biti emitovano 12 minuta filmskih dokumenata iz 1968, dok će "Varljivo leto "68" Gorana Paskaljevića biti prikazano u čast nagrađenih.

Avramović je najavio i obeležavanje pola veka od kada je Vojkan Borisavljević prvi put komponovao muziku za film i to za ostvarenje "Višnja na Tašmajdanu".

Dodelom nagrada 7. jula se završava Sofest, a nagrađena ostvarenja biće prikazana 9. jula u Domu omladine Beograd u okviru novog programa "Filmski maraton na poklon Beogradu".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA