≫ 

Oliver Dragojević je jednom pevao 15 minuta na ekavici i nikad više: Zaboravljeni detalji iz života hrvatskog pevača (VIDEO)

Mnogi ne znaju da je popularnu pesmu "A sad adio" iz serije "Vruć vetar", upravo otpevao Oliver Dragojević

  • 7
Oliver Dragojević Foto: ATA images

"Trag u beskraju", "Vjeruj u ljubav", "Cesarica" i mnogo drugih pesama, obeležile su karijeru pevača Olivera Dragojevića koga je volela cela bivša Jugoslavija, koji je umro u nedelju, 29. jula oko 5 sati ujutru nakon teške bolesti u splitskoj bolnici.  Ipak, malo ko zna da je on  na početku svoje karijere pevao uvodne špice za nekoliko poznatih srpskih serija i filmova.

Na stotine obožavalaca se oprašta od Olivera Dragojevića: Okupili su se oko njegove kuće u Vela Luci i tužno zapevali! (VIDEO)

Dragojević je karijeru gradio i u Srbiji a ona je nastavila da ide uzlaznom putanjom i širila se na okolne države. Upravo iz tog razloga njegova popularnost u Srbiji je ogromna, te nema Srbina koji ne zna bar jednu njegovu pesmu.

Mnogi ne znaju da je popularnu pesmu "A sad adio" iz serije "Vruć vetar", upravo otpevao Oliver Dragojević, a malo je poznato i da smo gledanje serije "Priče iz radionice" svake večeri započinjali uz njegov glas, jer je otpevao pesmu iz uvodne špice.

Kompozitor čuvene numere Vojkan Borisavljević govorio je u intervjuu za "Ekspres" od 17. januara 2017. godine o tome:

Oliver Dragojević je za “Vruć vetar” snimio “A sad adio” i “Čovek i brod” u Radio Beogradu za samo 15 minuta. Nikad više nije pevao te pesme, ali mislim da problem nije bio u njemu već u Zdenku Runjiću, s kojim je sarađivao i koji nije želeo da se uz njega pojavi još neko ime, a ni ja nisam želeo da se guram. U Sarajevu smo se slikali i izljubili posle koncerta, ali nisam želeo da ga bilo šta pitam, mada mi je njegov menadžer, ničim izazvan, dobacio: “Neće vam on doći u Beograd.” Oliver je divan čovek i umetnik, ima svoje razloge zbog kojih ne želi da dođe i u to neću da ulazim - izjavio je Vojkan tada.

Osim pesama iz pomenutih srpskih serija, otpevao je i jednu iz našeg poznatog filma "Nacionalna klasa".

"Zašto sam odavno sam, 

ruke niko da mi da.

zašto nemam sve što želim ja,

Zašto, o zašto?"

Poznati su stihovi pesme "Zašto" koja je početkom osamdesetih godina bila megapopularna. Ipak Oliver nije bio prvi izbor kompozitora Zorana Simjanovića.

- Interesantnija je priča za pesmu iz tog filma "Zašto". Imao sam dvojicu kandidata - Davorina Popovića i Olivera Dragojevića. Zamolio sam organizatore da okrenu frontmena grupe Indeksi jer sam želeo prvo rokera da pitam. Davorin je rekao da ne može da dođe, Oliver ju je snimio i postala je veoma popularna - izjavio je Simjanović u jednom intervjuu.

Prošle godine, 15. oktobra u HNK Split,  Oliver je održao poslednji koncert i svoj poslednji nastup pred publikom uživo. Nakon toga je po savetu doktora otkazao nekoliko koncerata, uključujući i dva velika u Spaladium Areni.

- Vražja bolest je to, malo sam oslabio, ali nadam se pozitivnom ishodu. Najbitnije je ostati čvrst u glavi, a ja se psihički osećam dobro. Pijem mnogo lekova, za svakakva čuda… To je moja publika, to je uvek spektakl. Srce mi želi i traži još pesme, koncerata i veselja, ali treba videti kako ću se osećati, odnosno hoću li to moći da izržim. Hemoterapiju je teško podneti, koliko vam pomaže toliko istovremeno i odmaže, ali barem sam zadovoljan što me nisu uhvatile one klasične neugodnosti koje one uzrokuju - rekao je Oliver tada.

Ipak, u nedelju, 29. jula, tačno godinu dana nakon što mu je dijagnostifikovan rak pluća, Oliver je preminuo u splitskoj bolnici.

(M.Antonijević/ m.antonijevic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira Ogic

    30. jul 2018 | 16:14

    Oliver se nikada vise ponoviti,jer,on je bio JEDINSTVEN,jako mi je zao sto nas je napustio a,verovala sam da ce se oporaviti !Utoliko mi je teze stp ga vise nema,u nasim ce srcima ziveti UVEK !!!!Iskreno saucesce porodici i prijateljima💔🌹

  • Raspucin

    30. jul 2018 | 17:17

    Nevezano za Olivera, jekavica je srpsko pismo isto ono kojim se sluzio i Vuk Karadžić kada hrvati nisu ni postojali kao zajednica

  • Žika

    30. jul 2018 | 19:20

    Na ekavici je otpevao pesmu iz filma bosko buha. Jedna prelepa pesma

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA