Kaleidoskop: Kultura je način života (FOTO)

Direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković ističe da nam ovaj projekat donosi uverenje da je kultura način života

  • 0

Kaleidoskop je delo kulture zajedništva i zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture kojim se kroz različite umetnosti predstavlja jedinstvena slika različitosti i raznolikosti Novog Sada.

Na više od 80 lokacija, u 400 programa, u najrazličitijim umetnostima i sa više od 1000 umetnika, naš grad dobija leto bogato kulturnim dešavanjima u jedinstvenom obliku, obliku Kaleidoskopa. Direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković ističe da nam ovaj projekat donosi uverenje da je kultura način života.

- To je uverenje na kojem gradimo programski Most nade. Kaleidoskop podrazumeva upravo to - uključivanje građana u savremene evropske tokove u oblasti kulture kroz podizanje kapaciteta i sveukupnog nivoa kulture življenja.  A to nam donosi ono najvažnije - kulturu zajedništva! Otuda je Fondacija Novi Sad 2021 most između svih tih različitih aktera. Želimo da ih povežemo u jedan prikaz, u kome se opet, kroz tu jednu sliku, otud i Kaleidoskop, vidi bogatstvo različitiosti i raznolikosti Novog Sada.

Foto: Sasko Bogeski

Karavan, prva kulturna stanica promovisana je već na prvoj konferenciji koja je metafora samog Kaleidoskopa. Prema Milenkovićevim rečima on pokazuje šta znači dinamička kultura, da svuda, u svakom mestu, za svakoga, kultura može biti dostupna i da svi zajedno treba da učestvujemo u njoj, da je mi kreiramo.

- Kulturne stanice pre svega moraju biti u službi decentralizacije i demokratizacije kulture. Karavan je mobilna kulturna stanica i prva koja je predstavljena. Primera radi, pošto su u samom karavanu ugrađeni između ostalog, solarni paneli, vi bez ikakvog napajanja možete imati program u trajanju od četiri ili pet sati sati, bez prestanka. Dakle gde god da stanete, vi možete da pružite najkvalitetniji zvuk, sliku,  rasvetu. To je bila ideja - da kultura bude dostupna svuda i svima.

Foto: Fondacija Novi Sad

Do kraja septembra Novosađani i njihovi gosti nastaviće da uživaju u arhitekturi, književnosti, izvođačkoj umetnosti, primenjenoj umetnosti, kao i vizuelnoj umetnosti objedinjenih u nesvakidašnji Kaleidoskop.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA