≫ 

Svi zaboravljamo najkontroverzniji film Jugoslavije, zabranjen 15 godina: Milena je u njemu bila maestralna

Drugovi, socijalizam i fizička ljubav ne smeju biti u suprotnosti, poručuje ona

  • 0
Milena Dravić, Misterije organizma Printskrin: Misterije organizma film

Kažu da je ovaj film jedan od najkontroverznijih u staroj Jugoslaviji. Zbog bojazni od reakcije javnosti, film je početkom sedamdesetih prikazan samo uskoj publici i kasnije poslat na festival u Kanu. Reč je o filmu "Misterija organizma".

Jednu od glavnih uloga u ostvarenju Dušana Makavejeva igra Milena Dravić.

Jedne noći ispred kordona 1997, prišla mu je gospođa, pružila pitu i rekla "ISTRAJTE". Bila je to Milena Dravić

- U ovom maestralnom delu Milena Dravić sa terase drži govor koji se i dan danas smatra jednim od najkontroverznijih i najrevolucionarnijih za ono vreme.

- Postoji besmislena debata da li je bolji kratak i debeo ili tanak i dug. To su lažne dileme, ne verujte štampi. Najvažnije je u svemu veselje, veseli je najbolji. Pa i najmanje dete zna da je najslađe između nogu. Naš put u budućnost mora biti životno pozitivan. Drugovi, socijalizam i fizička ljubav ne smeju biti u suprotnosti. Socijalizam ne može isključivati ljubavna zadovoljstva iz svojih programa!- dodaje Dravićeva u svojoj ulozi.

Milena Dravić propagira slobodu, , Printskrin: Misterije organizma film

Pominje se da je seks najzdravija stvar na svetu i da čovek doživi oko 4000 orgazama.

- Nama treba slobodna omladina i društvo bez kriminala, ako to hoćemo moramo dozvoliti slobodnu ljuibav - propagira ona.

- Nijedno uzbuđenje ne može dostići elementarnu snagu orgazma. Slatki zaborav, to je zahtev masa. Ako se narodu ne da slobodna ljubav, uzeće sve stalo - kaže ona i dodaje da omladina mora imati "pravo na sreću genitalnog zagraljaja".

Film počinje scenama u kojima dvoje glumaca leže potpuno nagi na livadi, a onda se glumica igra njegovim polnim organom. Najžešće scene snimila je glumica Jagoda Kaloper koja u potpunosti izvodi seksualni čin. Svi intimni delovi tela ove umetnice su bili u prvom planu.

Film je bio zabranjen u Jugoslaviji, Printskrin: Misterija organizma

Ovaj film je pobudio veliku pažnju prošle godine na festivalu u Karlovim Varima.

Filmski kritičari Edna i Dan Fajnaru objasnili su da kada im je Karel Oh, čelnik Festivala u Karlovim Varima, rekao da odaberu ostvarenje koje je po njima najznačajnije u kinematografiji, bez razmišljanja su rekli da je to upravo „W.R. - Misterije organizma” Dušana Makavejeva.

- I dalje čvrsto verujemo da je ovo jedan od najradikalnijih, beskopromisnih, najuzbudljivijih ikada napravljenih filmova - naveli su dodajući da su bile dve projekcije, obe u punoj sali ispraćene sa velikim interesovanjem.

Oni su se prisetili dana kada su prvi put videli ovaj film.

- Godine 1971. dok smo hodali ulicom Oksford u Londonu prošli smo pored „Academy Cinema” gde se prikazivao film „Misterije organizma” napravljen u Jugoslaviji sa potpisom reditelja za koga nikada ranije nismo čuli. Pogledavši ga uvideli smo da otvara sasvim nove dimenzije filma; svež, drzak, radosno radikalan, tačka pretapanja dokumentarnosti i čiste fikcije - naveli su Dan i Edna kako su otkrili čuveni film našeg reditelja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA