PREPORUKA IZ LAGUNE: Basarina knjiga koja je napravila zaokret u srpskoj prozi (FOTO)

Najčitaniji "Lagunin" pisac ove nedelje je Trejsi Ševalije, a poznata izdavačka kuća predlaže roman o strahotama rata slavnog Orasija Kasteljanosa Moja, istorijski kalambur Svetislava Basare i duhovito štivo Džona O' Farela

  • 0

Ove nedelje izdavačka kuća “Laguna“ preporučuje čitaocima Telegrafa roman "Bezumlje" o strahotama rata, slavnog salvadorskog književnika Orasija Kasteljanosa Moja, kultno ostvarenje Svetislava Basare "Fama o biciklistima", koje predstavlja veliki zaokret u srpskoj prozi i duhoviti pogled na muško-ženske odnose Džona O' Farela u knjizi "Čovek koji je zaboravio sopstvenu ženu".

Orasio Kasteljanos Moja

"Bezumlje"

Roman slavnog salvadorskog književnika, koji istražuje strahote rata na izuzetan i zapanjujući način.

Ne predviđajući do koje mere će ta odluka promeniti njegov život, protagonista "Bezumlja" prihvata posao da pregleda i sredi tekst konačne verzije izveštaja o genocidu, koji su pretrpeli indijanski narodi jedne srednjoameričke zemlje.

U maloj sobi sedišta Nadbiskupije, junak se suočava sa više od hiljadu strana koje iznose optužujuća svedočanstva preživelih i očevidaca. Tada postaje svestan užasa, koji ga istovremeno opčinjava i uznemirava, jer u tekstovima pronalazi metafore i nesvakidašnje jezičke obrte, koji živo predočavaju pokolje i svireposti, neizrecive na bilo koji drugi način.

Paralelno sa tim kolosalnim zadatkom teče junakova svakodnevica, povremeno banalna i promiskuitetna stvarnost, u oštroj suprotnosti sa njegovim osećanjem progonjenosti i opasnosti kao i opsesijom nasiljem, koje bi moglo da se pretvori u njegov pakao.

Svetislav Basara

"Fama o biciklistima"

Kultna knjiga koja predstavlja veliki zaokret u srpskoj prozi.

Sticajem okolnosti, suspregnutih sa zapadnjačkom crtom našeg bića, našli smo se u situaciji da, istorijski posmatrano odnedavno, trpimo teret jedne istorije koja nama ne pripada, koja je uvezena iz pukog pomodarstva ili, pre, iz megalomanije. Nama je nametnuta jedna istorija za koju zapad nije imao smelosti, a za koju mi, u dubinama duša, nemamo afiniteta.

- Fama o biciklistima je istovremeno istorijski kalambur i izuzetno ozbiljna analiza istorijskih zbivanja, filozofsko-religijski traktat i parodija ideološkog mišljenja, mešavina stvarnog i nestvarnog, poigravanje sa celokupnim književnim nasleđem i razbijanje pripovednih strategija - piše David Albahari i dodaje da je to samo deo onoga što se nalazi u almanahu posvećenom "tajni" Evanđeoskih biciklista Ružinog krsta…

- Neke knjige vremenom stare, neke se podmlađuju, neke ostaju neizmenjene. Samo retke, a njih je doista mali broj, uspevaju da primoraju stvarnost da se promeni i prilagodi onome što u tim knjigama piše - analizira Basarin roman, David Albahari.

Džon O’Farel

"Čovek koji je zaboravio sopstvenu ženu"

Duhovita i iskrena priča o ljubavi, životu i ostalim sitnicama.

Muževi često štošta zaborave: da im supruga tog jutra ima važan sastanak, da podignu odeću sa hemijskog čišćenja, a poneki zaboravi čak i godišnjicu braka...

Von je zaboravio da uopšte i ima ženu. Njeno ime, njen lik, njihov zajednički život, sve što mu je ikad rekla, sve što je on rekao njoj - sve je nestalo, tajanstveno izbrisano u jednom nesrećnom trenutku gubitka pamćenja. Ali sada je ponovo upoznaje, i saznaje da se razvode.

"Čovek koji je zaboravio sopstvenu ženu" jeste duhovita, dirljiva i pronicljiva priča o čoveku kome se dogodilo upravo to, i koji će pokušati da vrati časovnik unazad i dobije još jednu, poslednju priliku da povrati svoj život.

Lista najprodavanijih "Laguninih" izdanja:

1. Trejsi Ševalije: "Poslednji begunac"

2. Izabela Mon: "Mia i ja: Mia i vilenjaci"

3. Dušan Veličković: "Đinđić – Lice mladosti"

4. E. L. Džejms: "Pedeset nijansi – Siva"

5. Mo Jen: "Promena"

6. E. L. Džejms: "Pedeset nijansi – Mračnije"

7. Izabela Mon: "Mia i ja: Mia i trubica"

8. Žoze Saramago: "Putovanje kroz Portugaliju"

9. E. L. Džejms: "Pedeset nijansi - Oslobođeni"

10. Brenda Rid: "Povratak na Krit"

(E. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA